Vijesti

E-Golf u Partneru

 

Partner MKF je u svrhu promocije i podizanja svijesti o prednostima elektro vozila nabavila je ekološko elektro vozilo E-Golf i time proširila svoj vozni park za još jedno takvo, drugo po redu vozilo.

Nemaran odnos prema životnoj sredini i konstantno zagađenje vazduha imaju sve veći uticaj na klimatske promjene, a samim tim i na zdravlje ljudi. Ekološki čista, zdrava okolina je i motivisala Partner da nabavi elektro vozilo te time kao društveno-odgovorna fondacija da svoj doprinos u smanjenju štetne emisije CO2.

 

Neke od brojnih prednosti elektro vozila su: potpuno su bešumna, ne ispuštaju štetne materije sagorijevanjem, jednostavno se pune, mogućnost mehaničkih kvarova im je znatno manja jer imaju manje pokretnih dijelova, ekonomičnija su i zahtijevaju manje održavanja i nezavisna su o uvoznim energentima, nafti i naftnim derivatima. Troškovi goriva i održavanja na godišnjem nivou za automobil sa unutrašnjim sagorijevanjem (pri pređenih 15.000 km uz prosječnu potrošnju goriva od 6l/km) iznose otprilike 2400KM. Za elektro vozilo približno istih karakteristika, troškovi na godišnjem nivou iznose svega oko 400KM. Dakle, ušteda na rok od 7 godina bi iznosila oko 14.000KM. Osim smanjenja troškova, električna vozila imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju štetne emisije CO2, kao jednog od najznačajnijih stakleničkih plinova, odgovornim za oko 50% globalnog zagrijavanja.

 

U BiH je do sada registrovano samo 14 vozila na električni pogon. Trenutno je u našoj zemlji problem malog broja punionica za elektro vozila. Partner MKF planira i na ovom polju dati svoj doprinos o čemu će blagovremeno informisati javnost.

 

Partner mikrokreditna fondacija je prisutna na tržištu 21. godinu sa kreditnim linijama za poljoprivredu, stanovanje i mikrokredite za poboljšanje uslova života. Ipak, ono što Partner čini trenutnim tržišnim liderom su projekti usmjereni prema finansiranju energijske efikasnosti..

 

Za više informacija posjetite našu web stranicu: www.partner.ba.

 


 

 

Slavni koji imaju nos za biznis

Poznati muzičari i glumci često naprave korak van svojih profesija u nadi da će uvećati svoje prihode. Mnogi od njih su rizikovali, ulagali novac u razne projekte i vremenom stekli milione.

Niže temperature-duži zaustavni put

Svi koji redovno prate Formulu 1, znaju kolika je važnost zagrijavanja guma na vozna svojstva. Na hladnom je asfaltu prijanjanje značajno lošije nego na toplom, što se dodatno pogoršava ako se zimi vozi na ljetnim gumama.

Ovih deset jezika je najteže prepoznati

Čak i da ne govorite engleski, španski ili francuski jezik, sasvim je sigurno da biste mogli da ih prepoznate kada biste ih čuli. Ipak, velika je vjerovatnoća da ne možete da prepoznate jezik kanada, koji govori oko 40 miliona ljudi u južnom dijelu Indije.