Vijesti

Moguće poplave digle na noge mještane, sa rijekama raste i strah

Moguće poplave digle na noge mještane, sa rijekama raste i strah

BANJALUKA, PRIJEDOR - Naglo topljenje snijega i kiša koja je padala podigli su nivo Dragočajke, a u mještanima budi strah od novih poplava, jer je rječica u porastu i prijeti da se izlije iz korita, priča nam Marina Stojanović, mještanka banjalučkog prigradskog naselja Dragočaj.

 

Ona, kao i mnogi stanovnici u BiH koji žive u blizini rijeka i potoka, strahuje da ne dođe do poplava, jer se bolno iskustvo od prije četiri godine ne zaboravlja.

 

"Potrebno je hitno riješiti problem koji nam donose vodotok rijeke Dragočajke i most na njoj, a zbog kojih dolazi do plavljenja naših objekta pri svakim malo jačim padavinama", ističe mještanin Dragočaja Rajko Petrović.

 

Kako kaže, korito rijeke bi trebalo proširiti i produbiti, dok je, sa druge strane, most dosta nizak i uzak, te pri većim padavinama ponaša se kao brana, a nivo vode se u kratkom roku diže i plavi okolne kuće i objekte.

 

Mladen Ćućun, šef banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, kazao je da za sada nema opasnosti od izlivanja rijeke Vrbas ni drugih manjih vodotoka.

 

"Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, koji su spremni za intervenciju. Od manjih vodotoka, pojačan dotok ima rijeka Dragočajka, ali ne prijeti izlivanje", rekao je Ćućun.

 

Iz Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ) kazali su da još nije bilo izlivanja rijeka.

 

"Pratimo situaciju svih rijeka. Vrbas, Sana i Una, bilježe rast vodostaja, ali sve rijeke su ispod redovne kote odbrane od poplave", kazali su iz RUCZ.

 

Zbog naglog topljenja snijega, u porastu su svi vodostaji na području prijedorske regije, koja se priprema za moguće poplave. Zbog toga je juče u Kostajnici održan sastanak predstavnika Civilne zaštite iz te opštine i Prijedora, Novog Grada i Kozarske Dubice, u skladu s programom zaštite od poplava Vlade RS i na inicijativu direktora Republičke uprave civilne zaštite.

 

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, kazao je da ne prijete nikakvi značajniji problemi s rijekama u Federaciji.

 

Ističe da, podstaknuti ranijem iskustvima, nadležene ekipe ne treba da se "uljuljkaju", te da ne treba ništa prepustiti slučaju.

 

U dobojskoj Civilnoj zaštiti ističu da Doboju za sada ne prijeti opasnost od izlijevanja Bosne iako se pritoka Spreča izlila na području opštine Petrovo.

 

Rajko Jurošević, šef Službe civilne zaštite grada Zvornika, rekao je da protok vode na hidroelektrani Mali Zvornik iznosi 1.545 metara kubnih u sekundu i za sada nema opasnosti od izlijevanja Drine iz korita.

 

Vodostaj rijeke Save u blagom je porastu, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

 

Usljed ubrzanog otapanja snijega, vodostaji svih rijeka na području Bijeljine u znatnom su porastu. Vodostaj rijeke Save je takođe u stalnom porastu. Za prethodna 24 časa vodostaj je porastao za 60 cm, s tendencijom daljeg rasta. Vodostaji manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca takođe imaju tendenciju rasta.

 

Slobodan Knežević, Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška, kaže da ne očekuje da će narednih dana biti većih poplava na području ove opštine.

 

Igor Kovačić, meteorolog, kazao je da će naredna tri dana biti veoma toplo sa drastično višim temperaturama u odnosu na prethodni period.

 

"Danas očekujemo između 10 i 15 stepeni, u subotu 18, a u nedjelju 20 stepeni, s tim da će u dane vikenda biti više oblaka uz pojačan južni vjetar, gdje će snježnog pokrivača ostati samo još na zapadu, u višim predjelima", kazao je Kovačić.

 

Navodi da se nove padavine mogu očekivati početkom sljedeće sedmice.