Vijesti

Naučite da pletete, ručni radovi su opet u modi

Naučite da pletete, ručni radovi su opet u modi

Pletenje je jedan od najstarijih ručnih radova. Život bez pletenja je u prošlosti bilo nemoguće zamisliti, jer se većina odjevnih i upotrebnih predmeta izrađivala upravo ovom tehnikom.

Tehnika pletenja zahtijeva igle za pletenje i niz mustri i šema uz pomoću kojih se niti upliću kako bi se dobio neki predmet.

Postoje razne vrste igala za pletenje i dijele se po debljinama. Debljina igle za pletenje se bira u skladu sa debljinom vune ili konca, kao i u skladu s tim da li želite da pletivo bude zbijeno ili rupičasto.

Iako se u nekom periodu možda činilo, pletenje nije zaboravljena vještina. Možda se mladima čini da je teško naučiti štrikanje iglama, ali ako se krene na vrijeme, savršen zimki džemper, šal, čarape ili kapa mogu vrlo lako da se ispletu, a od tanjeg konca mogu se dobiti i komadi nosivi tokom toplih mjeseci, poput sukanja, majica ili prsluka.

Za pletenje su potrebne igle i, naravno, vunica. Vjerovatno ćete ove stvari ponaći u prodavnicama u koje ne zalazite često, ali otvoriće vam se novi svijet.

Gledajte da odaberete vunu ili pamučni konac koji neće biti čupav ili s nekim dodacima, već gladak i ravan. Takođe, nemojte uzimati najtanje predivo kao ni najtanje igle. Za početak pokušajte da isplete sebi jedan šal.

U biranju odgovarajuće boje za džemper proći će dosta vremena i izbor neće biti lak, ali biće zabavno. Pratiti trendove ili ići na autentičnost? Odlučiti se za jednobojan ili šareni džemper? Koliko vunice da kupim? Koje igle treba da koristim? Na neka pitanja odgovorite sami, a na neka vam mogu odgovoriti oni koji imaju iskustva.

Kada se odabere vunica i kada se pronađu igle odgovarajuće debljine, kreće najbolji dio  biranje mustre! Naravno, ako tek počinjete sa štikanjem, obavezno pratite uputstva.

Ukoliko imate baku ili nekoga u porodici koji zna da plete, otiđite na par časova.

Ako volite da bude samouki, istražite poznate mreže, kao što je YouTube, i tražite na engleskom jeziku uputstva koja vas zanimaju.

Ono što je najpotrebnije za pletenje je svakako volja! Bez jake volje nema ni napretka, a pogotovo morate biti uporni.

Zapetljavanje i otpetljavanje su potpuno normalni na početku. Možda nećete moći dobro da ocijenite dužinu rukava ili će vam otvor za glavu biti preuzak. Ipak, kada prebrodite početničke muke, za vas neće biti zime, bukvalno!