Vijesti

Slavni koji imaju nos za biznis

Slavni koji imaju nos za biznis

Poznati muzičari i glumci često naprave korak van svojih profesija u nadi da će uvećati svoje prihode. Mnogi od njih su rizikovali, ulagali novac u razne projekte i vremenom stekli milione.

Donosimo vam listu slavnih ličnosti koje imaju nos za biznis.

Ešton Kučer

Zvijezda serije "Dva i po muškarca" investirala je novac u nekoliko projekata još dok su bili u procesu pokretanja. Danas su to velike kompanije i korporacije, a neke od najpoznatijih u koje je Kučer uložio novac su "Airbnb", "Spotify", "Shazam" i "Soundcloud".

Tokom 2010. godine slavni holivudski glumac odlučio je da pokrene kompaniju koja će investirati u izume novih tehnologija. Kompanija je nazvana "Problem solvers". Vremenom je stekla ogroman prihod, a tokom 2014. godine je imala preko 100 miliona investicija.

Bono Voks (U2)

Muzički sladokusci poznaju pjevača Bona Voksa po nezaboravnim hitovima, njegovim sunčanim naočarama i radu u humanitarnim organizacijama, međutim on je i veoma uspješan biznismen. Jedan je od osnivača kompanije "Elevation Partners".

Kompanija je dobila ime upravo po jednoj od pjesama benda "U2" "Elevation", a bavi se investiranjem u nove medije i tehnologije. Od osnivanja ova kompanija je investirala 1,76 biliona dolara u razne projekte i uloženi novac uvećala za 12 odsto. Neke od kompanija u koje je Bono Voks ulagao su "Facebook", "Forbes" i "Yelp".

Robert Deniro

Legendarna holivudska zvijezda Robert Deniro, osim odličnog ukusa za odabir uloga, pokazao je da ima ukus i za investicije. Deniro je zajedno s trojicom prijatelja odlučio da investira novac u restoran "Nobu", koji se specijalizovao za istočnjačku kuhinju.

Vremenom je restoran izrastao u brend i trenutno postoji lanac od preko 30 restorana i hotela širom planete.

Kevin Kostner

Zvijezda filmova "Tjelohranitelj" i "Vodeni svijet" odlučila je da se oproba u polju koje je potpuno suprotno glumačkom pozivu. Kostner je nakon snimanja filma "Vodeni svijet", koji se bavio upravo problemima propasti životne sredine, došao na ideju da investira u izgradnju uređaja koji će prečišćavati vodu.

Uložio je novac u stvaranje mašine koja uspješno odvaja naftu od vode, a ovaj uređaj je prvi put korišten u Meksičkom zalivu kada je došlo do velike katastrofe zbog koje se iz jednog tankera u okean izlila velika količina nafte. Na osnovu intervencije koja je izvršena s uređajem u koji je Kostner investirao njegova kompanija je stekla zaradu od 15 miliona dolara.