Vijesti

Napravite sami njegujući balzam za usne

Napravite li sami balzam za usne, možete biti sigurni da u njemu nema hemikalija ni sastojaka koji vašoj koži ne odgovaraju.

 

Možete koristiti med, kokosovo ulje i pčelinji vosak koji je poznat po tome da smiruje i omekšava kožu te stvara barijeru koja štiti usne od sušenja.

Kokosovo ulje je najbogatije zasićenim masnim kiselinama, te njeguje i vlaži usne. Med će takođe zadržati vlagu, a uz to štiti kožu zahvaljujući tome što je pun antioksidanata.

Šta je sve potrebno za pripremu balzama za usne?

Pčelinji vosak, kokosovo ulje, ricinusovo ulje, med, esencijalno ulje po izboru!

Kako napraviti balzam za usne?

Izlomite (naribajte) 15 g pčelinjeg voska, dodajte dvije do tri kašike kokosovog ulja, dodajte 1 čajnu kašičicu ricinusovog ulja. Sve stavite u istu posudu i pustite da se otopi u mikrotalasnoj peći. Dodajte jednu kašiku meda, nekoliko kapi eteričnog ulja (po želji). Dobro i brzo promiješajte kako bi smjesa postala kompaktna te prije nego se ohladi i stvrdne, kašičicom premjestite u male posudice (ova smjesa će biti dovoljna za otprilike četiri balzama).

Ovako pripravljen balzam možete čuvati na hladnom i suhom mjestu čak do šest mjeseci! Osim što ga možete koristiti za njegu usana, nahraniće suhu kožu po cijelom tijelu, a preporučuje se i za njegu laktova, ruku i stopala.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.