Vijesti

Masaže koje pomažu bebi kod prehlade

Nježni dodir maminih ruku pomaže djetetu da se smiri i da se bolje osjeća ukoliko je prehlađeno, tvrde ljekari čuvene klinike "Mejo". Oni preporučuju masažu lica djeteta i tvrde da ona može da ublaži ili otkloni simptome nazeba.

 

 

 

Najvažnije je da nikada ne masirate dijete ako se tome protivi i ako mu to trenutno ne prija.

 

1. Uhvatite glavu djeteta sa strane, stavite palčeve na sljepoočnice djeteta, blago pritiskajte jagodicama prstiju sljepoočnice, a zatim masirajte sljepoočnice duž linije koja je u nastavku obrva. Pravite male krugove u smjeru kazaljke na satu.

 

2. Počnite u položaju kada su vam palčevi na djetetovim ušima, pa spuštajte ruke, uz blagi pritisak, prema bradi, zahvatajući obraze. Ponovite isti pokret u suprotnom smjeru - od brade prema ušima. Najbolje je da ovu masažu ponovite deset puta.

 

3. Pritisnite blago palčevima dio lica između djetetovih nozdrva i obraza. Povlačite palčeve odozdo nagore i obratno, prelazeći preko jagodičnih kostiju i spuštajući se do uglova usana. Ponovite ovo deset puta.

 

4. Povucite nježno obraze djeteta nagore, kao da želite da ga natjerate da se nasmeje, a zatim se ponovo vratite do linije usana. Ponovite ovu masažu deset puta, uz sasvim blag pritisak.

 

I nikada ne masirajte dijete na silu - nema efekta.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.