Vijesti

Sačuvajte svoju ljubav: Zbog ovoga su muškarci nesretni u braku

Nijedan brak nije isti, ali postoje neke univerzalne primjedbe sa kojima je saglasna većina muškaraca

 

Zavjetovali ste se da ćete biti jedno uz drugo u dobru i zlu, ali vas na dan vjenčanja niko nije upozorio na bračne teškoće sa kojima se susreću savremeni parovi. Tačno je da nijedan brak nije isti, ali postoje neke univerzalne primjedbe sa kojima je saglasna većina muškaraca. 

 

Neprestano zvocanje

 

Jedan od najzastupljenijih stereotipa u vezi sa ženama u braku jeste da ponekad umiju biti veoma naporne – ono što se ženama može činiti kao korisno podsjećanje, muškarac može smatrati neprestanom kritikom. Muškarac će, zato, uvijek imati utisak da nije dovoljno dobar, a prirodno je da će, kad god bude imao osjećaj da ga napadate, njegov refleksni odgovor biti da se brani. Umjesto da ga napadnete zato što nije iznio smeće, na primjer, mnogo bolje bi bilo da mu kažete “Izvini, trenutno sam preopterećena kućnim poslovima. Možeš li mi pomoći tako što češ izbaciti smeće?” Pokažite da cijenite njegov napor kako ne bi bilo mjesta za frustraciju.

 

Suviše priče

 

Bilo da je u pitanju pozitivna, negativna ili neutralna poruka koju pokušavate prenijeti, muškarci u većini slučajeva smatraju da žene previše pričaju, a glavni razlog krije se u tome što imaju ograničenu sposobnost paralelnog obraćanja pažnje na predmet razgovora, i ono što čine u tom trenutku. Ukoliko vaš suprug nije odmah odgovorio na pitanje, najvjerovatnije još razmišlja šta da kaže dalje. Nemojte se, zato, odmah ljutiti ili brzo preći na drugu temu – dajte mu dovoljno vremena da obradi informaciju.

 

Sve je podređeno djeci

 

Sasvim je normalno da se život promijeni iz korijena kada djeca stignu na svijet, ali problem nastaje kada žena počne svu svoju pažnju da usmjerava na prinovu. Njeni postupci mogu učiniti da se muškarac osjeća zapostavljeno, ili da misli da više nije bitan svojoj supruzi. Istina je da odgajanje djece zahtijeva dosta vremena, pažnje i energije, ali čak i oni gestovi koji vam se čine najbezazleniji mogu mnogo značiti vašem muškarcu. Zagrlite ga kada se probudite ili ga poljubite na kraju napornog dana, i obavezno tokom sedmice izdvojite vrijeme koje ćete provesti samo s njim.

 

Nedostatak seksa

 

Fizička bliskost izuzetno je bitan dio braka, ali je činjenica da muškarci generalno imaju veću potrebu za njom. Ukoliko vaše potrebe i potrebe vašeg partnere nisu usklađene, potrudite se da mu izađete u susret i ostvarite kompromis. Pokušajte da se stavite na njegovo mjesto, da razumijete njegove želje i potrebe i budete saosjećajni umjesto da osuđujete. To ne znači da bi mu se trebale potčiniti ili zanemariti sopstvene potrebe i želje, već da postignete dogovor koji će i vama i njemu ići u korist.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.