Vijesti

Sindikalci i bivši borci protestuju u Sarajevu

Sindikalci i bivši borci protestuju u Sarajevu

SARAJEVO - Nekoliko stotina članova Saveza samostalnih sindikata i pripadnika boračkih organizacija okupilo se danas ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, uoči vanredne sjednice Predstavničkog doma, protestujući protiv predloženih izmjena Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).

Saobraćaj je ispred zgrade Parlamenta FBiH u potpunosti obustavljen, a protestni skup obezbjeđuje policija, prenosi portal "Kliks".

Sindikalisti smatraju da će predložene izmjene Zakona o PIO-u biti nepovoljne za radnike.

Bivši borci, koji već mjesecima protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, traže od vlasti da obrati pažnju na tu kategoriju stanovništva.

Borci imaju tri zahtjeva, od kojih je jedan objava jedinstvenog registra branilaca FBiH sa jasnim naznakama koji će podaci iz registra biti dostupni javnosti.

Osim toga, oni zahtijevaju borački dodatak za sve borce u FBiH koji na osnovu učešća u ratu od 1992. do 1995. godine nisu ostvarili nikakva mjesečna primanja ili su ona manja od 200 KM mjesečno.

Kao treći zahtjev borci navode ukidanje ili obustavu finansiranja svih boračkih organizacija i saveza iz svih budžeta najmanje na godinu dana dok ne bude "pročišćen" registar branilaca, te provjeri zakonitost i transparentnost poslovanja svih boračkih organizacija u posljednjih 15 godina.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj vanrednoj sjednici trebalo bi da raspravljati o izmjenama Zakona o PIO, izmjenama Zakona o policijskim službenicima i zakona o boračkim organizacijama.