Vijesti

Južna Koreja srušila vrijednost kriptovaluta?

Južna Koreja planira da zakonom potpuno zabrani kriptovalute, kao što je Bitcoin, zbog zabrinutosti koju izazivaju virtuelne valute.

 

Bitcoin i još neke kriptovalute suočile su se sa padom vrijednosti od 10 odsto, a procjenjuje se koliko to ima veze sa odlukom Južne Koreje.

 

U međuvremenu, nekoliko trgovanja u kriptovalutama u Seulu ove godine sada je pod istragom zbog navodne utaje poreza. 

 

U ovoj zemlji veoma mali broj ljudi posjeduje i trguje kriptovalutama, "divlje" promjene cijena su postale svakodnevnica, zbog čega se previše pažnje posvećuje upravo ovom kolebanju cijena.

 

Digitalne valute, na čijem je čelu Bitcoin, prethodne godine su zabilježile veću tražnju ali i vrijednost. To je dovelo do zabrinutosti od kockanja, jer i neiskusni investitori pokušavaju da ostanu u trci. 

 

"Postoji velika zabrinutost u vezi sa virtuelnim valutama, a ministarstvo pravde priprema osnovu za zabranu trgovanja kriptovalutama", rekao je ministar pravde Park Sang-ki. 

 

Jasno je da pripremaju zakonodavstvo koje će u potpunosti staviti katanac na ovu vrstu razmjene. Krah u Južnoj Koreji bio je i napad na jedna od najvećih berzi za prodaju i kupovinu Bitcoina, južnokorejske berze Bithumb. Da je došlo do hakerskog napada, postalo je jasno nakon što su pojedini kupci Bithumba prijavili da im je s računa nestao novac. 

 

Bithumb je jedna od najvećih i najprometnijih Bitcoin berzi na svijetu, a ovaj slučaj samo pokazuje da je skok vrijednosti kriptovaluta izazvao pažnju ne samo kupaca i prodavaca već i hakera. 

 

Vlada Južne Koreje je i prethodno najavljivala da će primjenjivati više nadzora nad razmjenama, uključujući i poteze za ukidanje anonimne trgovine. 

 

Bitcoin je doživio sunovrat i pao na 13.000 dolara na indeksu cijena CoinDesk nakon izvještaja da Južna Koreja planira da zabrani svaku vrstu trgovanja i razmjene pomoću kriptovaluta.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.