Vijesti

Salkić sazvao sastanak povodom obilježavanja Dana RS

BANJALUKA - Potpredsjednik RS Ramiz Salkić zakazao je za danas sastanak s poslanicima iz Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda RS na kojem će zauzeti stav o nastavku obilježavanja Dana Republike Srpske.

Srpski zvaničnici u RS već za danas su najavili određene aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Republike, a 9. januara biće organizovan i defile glavnom banjalučkom ulicom i akademija.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina" (SDA, SBiH, HSP), 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Zakon o Danu RS, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao Dan Republike Srpske.

Vlada RS je tada predložila Zakon o Danu RS, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan RS.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao Dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, na kojem je 99,81 odsto građana koji su glasali podržalo održavanje Dana RS.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.