Vijesti

Šta znači SPF broj na kremi za sunčanje?

Šta znači SPF broj na kremi za sunčanje?

 Krema za sunčanje je neophodna kako bismo zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka.

Oznaka proizvoda za zaštitu od sunca mora da sadrži broj faktora zaštite od sunca (SPF) da bi se označio nivo zaštite od UVB zraka i da se navodi da li je prošao test širokog spektra protiv ultraljubičastog (UVA) zračenja sunca.

Šta je zaštitni faktor (SPF)?

Kada provodimo vrijeme na suncu, izloženi smo dvema potencijalno štetnim vrstama zraka: UVA i UVB. Faktor zaštite od sunca (SPF) je broj, na primjer, SPF15. Pokazuje koliko zaštite proizvod nudi od UVB svjetlosti. Proizvod sa većim SPF brojem pružiće veću zaštitu.

Niska zaštita: SPF je ispod 15

Srednja zaštita: SPF je 15 do 29

Visoka zaštita: SPF je 30 do 49

Veoma visoka zaštita: SPF je preko 50

Šta znači SPF?

SPF je naučna mjera. Daje predstavu o tome koliko je manji rizik od oštećenja kože usled upotrebe kreme za sunčanje. Fokusira se na vrijeme koje je potrebno UVB zracima da prođu kroz kremu za sunčanje i izazovu da koža postane crvena, u poređenju sa vremenom kada nema kreme za sunčanje. Faktor se izračunava tako što se doza sunčevog zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo kože podijeli sa dozom potrebnom da izazove crvenilo bez kreme za sunčanje, piše Medical news today.

Ako je potrebno 15 puta duže da koža pocrveni sa kremom za sunčanje nego bez nanošenja kreme za sunčanje, SPF je 15. U teoriji, ako bi, pod određenim UV uslovima, bilo potrebno 10 minuta da nezaštićena koža počne da postaje crvena, krema za sunčanje sa SPF 30 bi to sprečila 300 minuta, odnosno 5 sati, što je 30 puta duže.

Pogrešno je misliti da sa većim SPF-om osoba može duže vremena da provede na suncu, često se nailazi na ovo mišljenje.

Drugi faktori koji imaju uticaj:

• vremenski uslovi

• doba dana

• tip kože

• kako se nanosi losion

Efekat blokiranja zraka nestaje nakon najviše 2 sata. Nakon toga, losion će morati ponovo da se nanese.

 

Izvor: Nezavisne