Vijesti

Hrabra djevojčica izdržala sedam operacija, a danas pravi špagu

Hrabra djevojčica izdržala sedam operacija, a danas pravi špagu

ŠAMAC - Helena Sekulić, vesela i hrabra sedmogodišnja djevojčica iz Šamca, iako je rođena sa kraćom nogom i bez dva prsta, od ranog djetinjstva može da uradi i špagu.

 Ova talentovana djevojčica rođena je 10. jula 2014. godine, i to s veselim pogledom i solidnom težinom.

Jovana Sekulić, njena majka, za "Nezavisne novine" priča da je rođenje Helene za nju i njenog supruga Slađana bio najljepši dan u životu.

"Ona je rođena na dan rođenja Nikole Tesle, našeg velikana. Po rođenju joj je uočena kraća noga, i nedostatak dva prsta, kao i nedostatak lisne kosti, odnosno manje stopalo. Helenin tata Slađan ju je prvi uzeo u naručje, potom saopštio meni kad sam se malo oporavila", istakla je Helenina majka Jovana.

Dodala je da je njihova Helena imala prvu operaciju sa sedam mjeseci, a drugu sa godinu i po dana.

"Helena je veoma ponosna što može da uradi špagu. Dosad je imala sedam uspešnih operacija", kaže ona.

Od 2018. godine liječenje plaća Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

"Fondu smo neizmerno zahvalni. Ne možemo ni da zamislimo lečenje bez njih", istakla je Sekulićeva.

Helena je veselo dijete koje sada ima sedam i po godina. Trenutno pohađa drugi razred osnovne škole u Šamcu.

"Helenu njeni školski drugari veoma vole i pomažu joj svakodnevno u školi, posebno u poslednje vreme pošto na nozi ima fiksator, koji služi za ispravak stopala, a kasnije i za produženje kosti", navodi majka ove hrabre i talentovane djevojčice.

Prema njenim riječima, Helena je omiljena među svojim vršnjacima i veoma je zainteresovana za školu.

"Mi kao njeni roditelji veoma smo ponosni na nju. Mnogo truda smo uložili da prihvati i voli sebe. Mi sve njene ortoze čuvamo i s ponosom pokazujemo, ipak je to bio deo nje", kazala je Jovana.

Istakla je da Helenu vode na kontrole svake dvije ili četiri nedjelje u "Schon klinik" u Njemačkoj.

"Prezadovoljni smo kako rade s njom u ovoj klinici. Sve je ipak lakše jer je o trošku Fonda solidarnosti. Oni nam u poslednje vreme plaćaju i putne troškove, što nam mnogo znači. Na kontrole idemo svake dve ili četiri nedelje zbog rendgenskog snimanja i pregleda fiksatora", kaže Jovana Sekulić, majka ove vesele djevojčice.

 

Izvor: Nezavisne