Vijesti

U posljednji čas spasena građevinska sezona

U posljednji čas spasena građevinska sezona

SANSKI MOST - Izmjenama Zakona o građenju i prostornom uređenju USK, koje su usvojene na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona koja je održana u proteklu srijedu, riješen je problem s gradnjom na području Sanskog Mosta.

 

Pomenutim izmjenama, na rok od dvije godine, produžena je važnost isteklih prostornih planova u onim lokalnim zajednicama koje su u međuvremenu pristupile procesu izrade nove prostorno-planske dokumentacije.

Na taj način nadležnim kantonalnim institucijama omogućeno je da nastave proces pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište, što je bio problem skoro punih godinu dana.

S obzirom na to da je većina zemljišta kategorisana kao poljoprivredno, investitorima je bilo uskraćeno izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola, a time je zakočena gradnja na prostoru sanske općine.

"Promjenama u zakonu spasena je građevinska sezona u Sanskom Mostu te omogućeno da se pokrene građevinska operativa. U narednom periodu okončaćemo aktivnosti na usvajanju novog prostornog plana i eliminisati probleme koji su se pojavili", kazao je Faris Hasanbegović, načelnik općine Sanski Most.

Ovakav razvoj događaja pozdravili su iz Udruženja privrednika, a predsjednik ovog udruženja Alen Šabanović ističe kako je u posljednji čas izbjegnuta ekonomska katastrofa.

"Građevinarstvo je jedna od najvažnijih privrednih grana i za sebe veže veliki broj radnih mjesta koja su bila ugrožena zbog administrativnih barijera. U posljednjih nekoliko godina u Sanskom Mostu imamo velike migracije, radnici odlaze u inostranstvo i to bi se značajno pogoršalo da se nije riješio ovaj problem", kazao je Šabanović.

Inače, problem se pojavio kada je Ministarstvo prostornog uređenja i građenja Federacije BiH donijelo uredbu kojom se pretvorba zemljišta i izdavanje dozvola za gradnju zabranjuje u općinama koje nemaju važeće prostorne planove.

Kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, odluke o pretvorbi poljoprivrednog u građevinsko zemljište donosilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, na osnovu internih uredbi, ali su one odlukama viših instanci bile stavljene van pravne snage.

Izvor: Nezavisne Novine