Vijesti

Rusi nastavili vojnu operaciju na Ukrajinu: Eksplozije u Kijevu, Zelenski: Ostajemo sami

Rusi nastavili vojnu operaciju na Ukrajinu: Eksplozije u Kijevu, Zelenski: Ostajemo sami

MOSKVA - Drugi dan ruske vojne operacije na Ukrajinu rano jutros odjeknulo je nekoliko eksplozija u Kijevu, javlja TASS, pozivajući se na objavu Nezavisne ukrajinske informativne agencije (UNIAN).

 

Prema izvještajima nezavisne agencije, eksplozije su se čule u raznim okruzima u Kijevu u 4.22 po lokalnom vremenu.

7.55 - Blinken uvjeren da će Putin pokušati da svrgne vlast u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je siguran je da će ruski predsjednik Vladimir Putin pokušati da svrgne aktuelnu vlast u Ukrajini.

Blinken je u intervjuu za ABC rekao da je to dio ruskog plana za napad na Kijev i druge veće gradove u Ukrajini, zajedno s pokretanjem napada na zemlju sa sjeverne, istočne i južne granice.

Blinken je ponovio da su SAD posvećene odbrani NATO saveznika, upozorivši da je napad na jednog člana NATO-a napad na sve članice Alijanse.

"Predsjednik je bio vrlo jasan da ćemo braniti svaki centimetar teritorije NATO-a. Mislim da je to najmoćnije sredstvo odvraćanja predsjednika Putina da ide dalje od Ukrajine", rekao je Blinken.

Blinken je ponovio stav predsjednika Džozefa Bajdena da je mogućnost proširenja američkih sankcija za Putina još u igri, ako dođe do eskalacije situacije.

7.53 Ukrajina: 800 žrtava na ruskoj strani

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u ranim jutarnjim satima da su njegove oružane snage nanijele oko 800 žrtava ruskim snagama od početka invazije.

Nije odmah bilo jasno da li je ministarstvo mislilo samo na broj ubijenih. Ministarstvo je saopštilo da je više od 30 ruskih tenkova uništeno, kao i sedam ruskih aviona i šest helikoptera.

7.35 - Geraščenko: Plan Rusije da se tenkovima probije do Kijeva

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko izjavio je da je plan Rusije za danas da se tenkovima probije do Kijeva iz pravca Ivankova i Černigova.

"Najteži dan će biti danas. Plan neprijatelja je da se kolonama tenkova probije od Ivankova i Černigova do Kijeva", napisao je Geraščenko na Telegramu.

Dodao je da su branioci Kijeva spremni, prenosi Interfaks Ukrajina.

7.29 - Dijelovi oborenog aviona uništili zgradu?

Zgrada koja gori u ukrajinskoj prijestonici možda i nije gađana. Pojedini mediji javljaju da je zgrada uništena nakon što su na nju pali dijelovi letjelice koja je oborena. U međuvremenu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je u twittu objavio da je najmanje troje ljudi povrijeđeno, kao rezultat "raspada rakete". Naveo je da je jedna zgrada u plamenu i da joj prijeti rušenje.

 

Reporter CNN-a čuo je dvije velike eksplozije u centru grada i treću na periferiji. BBC prenosi zvaničnila ruskog ministarstva unutrašnjih poslova koji je rekao da je jedan ruski avion oboren nad distriktom Darnitki nad Kijevom. TelekanalNTA je ovjavio sliku na kojoj se vidi dim. Takođe, postoje nepotvrđen izvještaji da je PVo oborila nekoliko projektila.

 

7.24 - Ruski tenkovi idu ka Kijevu, ukrajinska vojska srušila most

Kolona ruskih tenkova koja se kreće ka Kijevu zaustavljena je kod sela Ivankov, gdje su ukrajinske snage digle most u vazduh kako bi zaustavile kolonu, piše Ukrajinska pravda pozivajući se na izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi, ruski tenkovi se kreću ka Kijevu, ali je počela borba kod Ivankova.

Ukrajinske snage digle su u vazduh most kako bi zaustavile ruski konvoj, navodi list i dodaje da se Ivankov nalazi na pola puta od granice do Kijeva.

7.14 - Zelenski: NATO nije spreman da primi Ukrajinu, ostajemo sami

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da lideri evropskih zemalja nisu spremni da iznesu detalje kada je riječ o prijemu Ukrajine u NATO, dodajući da se Kijev ne plaši da govori o neutralnom statusu Ukrajine.

"Ostajemo sami u odbrani naše države... Ko je spreman da Ukrajini da garanciju za ulazak u NATO? Iskreno, svi se plaše", rekao je Zelenski noćas u video-poruci, prenosi Interfaks.

"Poručujem svim partnerima naše zemlje - sada je važan trenutak, odlučuje se o sudbini naše zemlje. Pitam ih da li su sa nama? Oni odgovaraju da su sa nama, ali nisu spremni da nas prime u savez", rekao je Zelenski.

Zelenski oglasio je na "Telegramu" rekao da je u posljednja 24 časa poginulo 137 ukrajinskih vojnika, a da je povrijeđeno još 316.

On je potvrdio da je Kijev izgubio kontrolu nad Zmijskim ostrvom u Crnom moru. Prema njegovim riječima, svi ukrajinski vojnici razmješteni na ostrvu su poginuli.

Informaciju o gubitku kontrole nad Zmijskim ostrvom prva je saopštila ukrajinska služba za zaštitu granica, koja je navela da je izgubila kontakt s ukrajinskim graničarima i vojnicima na tom ostrvu, koje je dio administrativne oblasti Odesa.

Zelenski je naglasio da se Ukrajina sama bori i da "ne vidi nikog" da učestvuje u sukobima na strani Kijeva.

On je zahvalio svakoj zemlji koja je pružila podršku Ukrajini "djelima, a ne samo riječima".

Zelenski je poručio da ne planira da napusti Kijev.

On je naglasio da i članovi njegove porodice ostaju u Ukrajini, ali da neće javno govoriti o njihovoj lokaciji.

Zelenski se jutos obratio i apelovao na Rusiju da prekine napade.

"Rusija će morati da razgovara sa nama prije ili poslije o tome kako da se prekinu neprijateljstva i da se završi ova invazija. Što prije razgovori počnu, Rusija će imati manje gubitke", naveo je i dodao da nema namjeru da napušta Kijev iako je to "ruska meta broj jedan za sada".

7.15 - U Lavovu se oglasile sirene

U gradu Lavovu na zapadu Ukrajine rano jutros oglasile su se sirene, rekao je svedok za Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče ujutro je objavio početak specijalne vojne operacije u Ukrajini. Kremlj je saopštio da se u Ukrajini ne vodi rat, već specijalnu operaciju, čiji je cilj denacifikacija zemlje i demilitarizacija, u interesu bezbejdnosti Rusije.

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje i proglašena opšta mobilizacija.

 

Izvor: Nezavisne