Vijesti

U Banjaluci pomama za kućnim testovima na koronu

U Banjaluci pomama za kućnim testovima na koronu

BANJALUKA - Brzi kućni testovi na virus korona stigli su u gotovo sve apoteke u Banjaluci i za njima vlada veliko interesovanje, a cijena ovih antigenskih testova varira od sedam do 21 KM.

 

 

 

Kako su u jednoj apoteci rekli, testovi kineskog proizvođača koštaju 7,5 KM, te su, kako kažu, ranije imali testove drugog proizvođača, čija cijena je bila od 21 KM.

 

Neke apoteke, sa druge strane, čekaju naručene testove, dok neke još nisu bile u prilici da ih poruče.

 

"Trenutno nemamo testove, ali smo ih naručili prije 20 dana, tako da ih očekujemo ubrzo", rekli su iz jedne apoteke.

 

U drugim apotekama kazali su da su testovi vrlo brzo rasprodati te da se novi očekuju već ove sedmice, sa cijenom između sedam i devet KM.

 

Sa druge strane, u nekim apotekama ovi antigenski testovi, koji se rade vađenjem uzorka iz nosa, koštaju 17 KM.

 

"Imamo testove na koronu koji se mogu kupiti u apoteci bez recepta i naručivanja u iznosu od 8,5 KM", kazali su iz jedne apoteke. U drugoj apoteci rekli su da testovi koštaju 7,7 KM, te da ih trenutno na stanju imaju šest i da se brzo prodaju.

 

"Radi se o standardnim antigenskim korona testovima koji se nalaze i u privatnim klinikama te je najbolje da se testiranje izvrši odmah pri pojavi prvih simptoma", kazali su iz te apoteke.

 

Dodali su da se radi o testovima kineskog proizvođača, koje nude, kako kažu, u većini apoteka.

 

Naglašavaju da se testovi jednostavno koriste uzimanjem brisa iz nosa te da je poželjno da se testiranje izvrši prvih nekoliko dana infekcije za što precizniji rezultat.

 

Jedan Banjalučanin rekao je da je čuo za brzi antigenski test na virus korona te da je zbog prehlade pokušao da ga kupi.

 

"Obišao sam nekoliko apoteka u gradu i nisam nigdje uspio naći brzi antigenski test. Velika je potražnja za njima, ali ja sam svakako preventivno ostao nekoliko dana u izolaciji", rekao je ovaj Banjalučanin.

(Nezavisne novine)