Vijesti

Oprez, klizavi kolovozi, magla u kotlinama

Oprez, klizavi kolovozi, magla u kotlinama

BANJALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se jutros odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično ima magle.

 

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske skreću pažnju da je na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana opasnost od odrona, a na svim putnim pravcima savjetuju maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Draksenić - Vrbaška u dužini 27,3 kilometara i dionici Kozarska Dubica -Draksenić - granica BiH/Hrvatske (Jasenovac) u dužini 16,5 kilometara.

Na magistralnom putu Brčko - Bijeljina, zbog radova na dijelu koji prolazi pored rijeke Save, u rejonu Gredica i Sandića, od sedam do 17 časova saobraćaj se odvija usporeno uz povremene 15-minutne obustave.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - Šćepan Polje, u blizini graničnog prelaza Hum, zbog deminerskih radova u vremenu od sedam do 15 časova privremeno se obustavlja saobraćaj na 30 minuta, a 10 minuta traje propuštanje saobraćaja.

Na toj dionici zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je izgradnja pristupa novom carinskom terminalu i kružne raskrsnice na dionici magistralnog puta Gradiška - Nova Topola, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

S obzirom na to da je riječ o veoma frekventnom putnom pravcu, vozače iz AMS mole da voze maksimalno oprezno i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionicama magistralnog puta Crkvina - Modriča jedan i Šešlije - Johovac, kao i na dionici Ustiprača - Međeđa, u toku su radovi na rehabilitaciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno.

Zbog radova u tunelu "Kalovita brda", na magistralnom putu Ljubogošta - Pale izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i u tunelu Čeljigovići na putu Lapišnica - Ljubogošta i tunelu Ugar na dionici magistralnog puta Crna Rijeka - granica Republike Srpske (Ugar).

Izmijenjen je saobraćaj i postavljena je privremena signalizacija na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik zbog izgradnje mini hidroelektrane.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH (Križ) izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Jezero - Šipovo, saobraćaj se povremeno obustavlja u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi, u trajanju do jedan čas.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica - Gradiška, dionica Mrakovica - Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac - Mrakovica odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta, na lokalitetu mjesta Vojkovići, u Ulici 2. Sarajevske brigade - Krupac (Ulica Ravnogorska), u vremenu od 8.15 do 15 časova povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od osam do 15 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja, kao i na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci.

Na regionalnom putu Čajniče - Miljeno u mjestu Luke, zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom, kao i na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na putnim pravcima granica FBiH/Republike Srpske Stanić Rijeka - granični prelaz Brod, granica FBiH/Republike Srpske Ledenice - Crkvina - granični prelaz Šamac, granica FBiH/Republike Srpske Caparde - granični prelaz Karakaj i granica FBiH/Republike Srpske Stanić Rijeka - granica Republike Srpske/FBiH Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

Vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana sobraćaja za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje - Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

U Federaciji BiH na auto-putu zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraćaj se odvija dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu "Crnaja" na putu Konjic - Jablanica, zbog radova, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na putu Tuzla - Kalesija zbog radova u tunelu "Čaklovići" saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova moguće je i na pravcima Donji Vakuf - Jajce, Topčić Polje - Žepče, Grude - Ljubuški, Livno - Šuica i Hutovo - Stolac.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Do danas granični prelazi Gabela - Gabela Polje jedan, Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Vaganj - Bili Brig, Hadžin Potok - Bogovolja, Orahov Do - Slano i Duži - Imotica otvoreni su za putnički saobraćaj kao međunarodni granični prelazi.

 

(Izvor:Nezavisne)