Vijesti

Hrana koja štiti od gripa

Da biste ostali zdravi u periodu sezone prehlada i gripa morate se zdravo hraniti. Ovo su najbolje namirnice za hladne dane, koje će vam pomoći da ojačate imunitet i da se odbranite od prehlada, gripa i drugih virusnih oboljenja. Dovoljno je da neku od njih uvrstite u doručak.

 

Borovnice

Ova superhrana ima više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća i povrća. Borovnice su među najviše rangiranim namirnicama po pitanju sadržane količine anticijana, antioksidansa koji suzbija pojavu karcinoma te su izvrsni izvor vitamina C, mangana i vlakana. Jutro započnite ukusnim miksom jogurta i borovnica.

Limun

Osim što je prepun vitamina C, limun zaustavlja bakterije  i viruse. Limun bi bilo najbolje koristiti umjesto soli i šećera, koji čak mogu i oslabiti imunološki sistem. Ujutro za doručak sebi servirajte svježe voće, a umjesto da ga zašećerite, poprskajte ga s nekoliko kapi limunovog soka.

Kivi

Ova supernamirnica sadrži između 90 i 110 miligrama vitamina C, što je više od prosječne narandže. Kivi je odličan izvor kalijuma, minerala koji je vrlo važan za snažne mišiće i živce, a osim toga prepun je vitamina E, koji jača imunitet. U kiviju se nalaze i flavonoidi i karotenoidi. To su antioksidansi koji održavaju zdravlje disajnog sistema i srca. Za doručak ogulite kivi te ga pomiješajte sa ostalim voćem u ukusnu voćnu salatu ili ga pomiješajte sa običnim jogurtom.

Papaj

Ima antiupalna svojstava i jako je dobar izvor vitamina C. Samo jedna svježa papaja organizmu obezbjeđuje čak 313 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, papaja je pravi izvor beta-karotena, fitonutrijenta koji zadržava vitamin A u tijelu, te održava oči, kožu i sluznicu vlažnima. Pojedite nekoliko kriške ovog tropskog voća za doručak.

Đumbir

Ako imate osjećaj da bi vas prehlada mogla uhvatiti, organizam ojačajte đumbirom koji uspješno ublažava simptome prehlade i čisti disajne puteve. Ako osjećate simptome prehlade ili želučane tegobe, ubacite u vruću vodu nekoliko kriški svježeg đumbira i uživajte u umirujućem i zdravom napitku.

Cvekla

Odličan je izvor antioksidansa i magnezijuma, minerala koji pomaže pri mišićnoj i nervnoj funkciji, a posebno je bogata folatima. Vitamin B pomaže pri sprečavanju cijelog niza urođenih mana, zbog čega je vrlo važna za zdravlje trudnica.

Sjemenke tikve

Bogate su vitaminima, aminokiselinama i mineralima, uključujući i cink, koji blagotvorno djeluje na imunološki sistem u obliku antioksidansa i smanjuje oštećenje membrane od slobodnih radikala. Sjemenke možete jesti same, ali su i jako ukusne pomiješane s jogurtom ili u mješavini sa zobenim pahuljicama ili žitaricama.

Pšenične klice

Prepuna esencijalnih vitamina i masti, hranjiva pšenica može pomoći u jačanju imuniteta. Osim toga, puna je vitamina E, antioksidansa, koji pomaže pri upalnim procesima. Ubacite pšenične klice u jogurt, zobene pahuljice ili žitarice.

Sjemenke lana

Sadrže mnogo hranjivih tvari i minerala, među kojima i vitamin E, antioksidans koji čuva zdravlje stanica, te alfa-linolensku kiselinu koja predstavlja vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina. Ali da biste iz lanenih sjemenki dobili sve te korisne tvari, one moraju biti samljevene, a za to vam odlično može poslužiti mlinčić za kafu. Sjemenke lana pomiješajte sa jogurtom, zobenim pahuljicama ili žitaricama. Druga mogućnost je laneno ulje koje možete dodati u frape.

Tofu

Ljudi koji ne jedu dovoljno proteina, imaju tendenciju da u organizam unose više ugljikohidrata koji mogu podići nivo šećera u krvi i oslabiti imunitet. Tofu je čisti protein te dobar izvor kalcijuma i omega-3 masnih kiselina koji jačaju imunološki sistem. Ako želite nabrzinu ojačati imunitet u vrijeme prehlade, za doručak sebi smiksajte ukusni frape sa tofuom.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.