Vijesti

Grančice maslina u službi zdravlja

Sjajan učinak maslinovog ulja na naše zdravlje odavno je poznat, ali rijetki znaju da je i lišće masline ljekovito.

 

Većina nas uživa u konzumiranju maslinovog ulja i upoznati smo s njegovom ljekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna ljekovita svojstva.

Upravo je lišće masline tradicionalni lijek koji se vijekovima  koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj ljekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Jedan od primarnih spojeva u listu masline koji se zove oleuropein u sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična.

Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja. Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuha čaj.

Pomaže kod osteoporoze.

Oleuropein potiče razvoj stanica koje su zaslužne za razvoj kostiju te na taj način pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze.

Liječi bakterijske i virusne infekcije

 Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju tvari koje im pomažu u širenju organizmom.

Sprečava starenje

Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutralizuju slobodne radikale i revitaliziraju našu kožu.

Snižava krvni pritisak

Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, spriječava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni tlak.

Bori se protiv holesterola

 Brojne tvari u lišću masline sprečavaju formaciju lošeg holesterola u našem organizmu.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.