Vijesti

Jedite avokado i bićete zdraviji

Kad bi se biralo neobično voće, nema sumnje da bi se titulom okitio avokado. Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti. Upravo zbog svog sastava, avokado mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

 

 

 

Potiče iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike gdje se prema arheološkim nalazima koristilo u kulinarstvu još prije 8.000 godina. Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom i vjerovali da njeguje tijelo izvana i iznutra.

 

Prva njihova zapažanja bila su tačna, isto kao i vjerovanje u ljekovitost avokada, što su kasnije potvrdila brojna istraživanja.

 

Naziv avokado potiče od astečke riječi "ahuacatl" koja, zbog oblika i izgleda vanjske kore, ovo voće opisuje kao "krokodilovu krušku".

 

Kultivisani uzgoj avokada započeo je prije 5.000 godina, a u Evropu su ga u 16. vijeku donijeli Španci.

 

Postoji više od 80 sorti avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku), a najpoznatije su: bacon, fuerte, gwen, hass, pinkerton, reed, zutano.

 

Voće punog okusa bogato nutrijentima

 

 

Bogat, kremast i punog okusa, avokado je zdrav dodatak svakom jelu.

 

Sadrži veliki udio dobrih masti i obiluje brojnim nutrijentima. Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, devet grama ugljenih hidrata i dva grama proteina.

 

Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Obiluje vlaknima, kalijumom, visokim udjelom vitamina E i B te folnom kiselinom. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava tijelu da upije više hranjivih tvari. Ako ga kombinujete s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K te karotenoida.

 

Dobre strane:

 

1. Poboljšava zdravlje kože

 

Avokado može poboljšati izgled vaše kože, a zbog udjela mononezasićenih masnih kiselina pomaže koži da zadrži vlagu. Prisutne omega-3 kiseline pomažu u smanjivanju crvenila i nadraženosti te potiču na brži proces obnove kože. Redovna konzumacija avokada smanjuje znakove starenja i potiče stvaranje kolagena poboljšavajući elastičnost i čvrstoću kože.

 

2. Stimuliše rad mozga

 

Stručnjaci smatraju avokado top namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E. Omega 3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji dio koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje.

 

Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alchajmerove bolesti, te se smatra posebno korisnim u ranom stadiju.

 

3. Čuva zdravlje srca

 

Studije su pokazale da ljudi koji često jedu avokado imaju znatno manji rizik od pojave srčanih bolesti. Avokado obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, koje čuvaju zdravlje srca i snižavaju nivo triglicerida i lošeg holesterola u krvi.

 

4. Pomaže pravilnom razvoju fetusa

 

Visok udio folne kiseline u avokadu može značajno zaštiti zdravlje vašeg ploda. Samo jedna šoljica donosi trećinu preporučene dnevne količine folne kiseline za trudnice. Folna kiselina je ključni prenatalni nutrijent koji pomaže pravilnom razvoju fetusa. Od izuzetne je važnosti i u prevenciji porođajnih mana.

 

5. Sprečava i liječi artritis

 

Avokado sadrži brojne protivupalne spojeve koji sprečavaju i liječe upale koje dovode do artritisa. Tome pomaže visok nivo fitosterola i raznih karotenoida koje avokado sadrži. Fitosteroli se nalaze u mastima, a najveći udio karotenoida nalazi se u tamnijim dijelovima voća, bliže koži.

 

6. Sprečava nastanak nekoliko vrsta raka

 

Dobar je izvor antioksidansa glutationa, koji se bori protiv slobodnih radikala i samim time štiti od raka. Oleinska kiselina sadržana u avokadu posebno je dobra kod raka dojke.  Osim što može spriječiti pojavu tumora, avokado ublažava i nuspojave i neugodne posljedice hemoterapije.

 

7. Reguliše šećer u krvi

 

Visok udio topivih vlakana u avokadu poboljšava kontrolu nivoa glukoze, a oleinska kiselina ima povoljan učinak na inzulinsku rezistenciju. Avokado je takođe namirnica niskog glikemijskog indeksa.

 

8. Poboljšava probavu

 

Avokado sadrži B vitamine koji otpuštaju probavne enzime potrebne za dobru probavu. Oni poboljšavaju i sposobnost tijela da upije nutrijente koji imaju esencijalnu funkciju u procesu probave. Avokado ima više vlakana nego jabuka. Vlakna pomažu radu probave te potiču eliminaciju toksina iz vašeg organizma. Balansira nivo PH u tijelu i pomaže kod stanja poput žgaravice i želučanih tegoba.

 

9. Pomaže kod mršavljenja

 

Iako avokado obiluje mastima i kalorijama, svejedno je izuzetno dobar za mršavljenje.  Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon konzumacije avokada brzo se javlja dugotrajan osjećaj sitosti, pa ćete do kraja dana imati manju potrebu za hranom. A sadrži i L-karnitin - aminokiselinu koja se ciljano koristi za bolje izgaranje masnoća.

 

10. Čuva zdravlje očiju

 

Avokado pomaže u održavanju dobrog vida.

 

Bogat je korisnim nutrijentima poput luteina i zeaksantina koji štite oči od oksidativnog stresa. Ti su antioksidansi jako važni za dobar vid te drastično smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte - bolesti koje inače pogađaju starije osobe.

 

11. Uravnotežuje ženske hormone

 

Istraživanja su pokazala da konzumacija avokada jednom sedmično dovodi ženske hormone u balans, smanjuje rizik od pretilosti tokom trudnoće, kao i rizik od raka grlića maternice.

 

Avokado u kozmetici

 

Osim što se koristi u zdravoj prehrani, ulje avokada je vrlo ljekovito i kada se nalazi u kozmetičkim preparatima. U industriji ljepote jedno je od popularnijih ulja koje:

 

  • zaglađuje kožu i smanjuje upale zbog visokog udjela vitamina E
  • djeluje protiv ekcema i drugih kožnih tegoba
  • sprečava dehidraciju kože i štiti od spoljnih uticaja
  • njeguje problematičnu kožu
  • štiti kožu od starenja
  • potiče rast i zdravlje kose
  • štiti od UV zraka

 

Iz ugla nauke

 

Istraživanje naučnika sa meksičkog univerziteta Mičoasana de San Nikolas de Hidalgo pokazalo je da se ulje avokada uspješno bori protiv slobodnih radikala - opasnih molekula koji su glavni uzročnici starenja, srčanih bolesti, karcinoma i drugih poremećaja.

 

Mnoge vrste voća i povrća koje su bogate antioksidansima takođe su dobri saveznici u borbi protiv slobodnih radikala, ali samo sastojci avokada prodiru u mitohondrije, ćelijske organele zadužene za pretvaranje hrane u energiju.

 

"Problem je to što antioksidansi iz drugih namirnica nisu sposobni da prodru u mitohondrije. Upravo zbog toga slobodni radikali nastavljaju da ih oštećuju, što znači da dolazi do narušavanja procesa pretvaranja pojedene hrane u energiju. Posljedica svega toga je odumiranje ćelija", istakao je Kristijan Kortes-Roho, jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju.  Slobodni radikali su prirodne otpadne supstance metabolizma, ali se takođe i unose u organizam duvanskim dimom, zračenjem i zagađenjem.

 

Upravo zbog toga su ovakva otkrića izuzetno vrijedna i mogu poslužiti za pravljenje lijekova koji bi mogli tretirati mnoge bolesti.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.