Vijesti

Svaki dio čička je ljekovit

U ljekovite svrhe koristi se svaki dio čička - korijen, listovi i sjeme. Dvogodišnje korjenje se vadi u proljeće i jesen, a listovi se sabiraju dok su još mladi.

 

Čičak se koristi protiv bolesti jetre, pospješuje izlučivanje žuči, a pomaže dijabetičarima. Čaj liječi i pročišćava krv. Svježi sok od korena liječi potkožne čireve, nečistu kožu, mladalačke akne, opekotine. Čaj od sjemena je dobar protiv bubrežnog kamenca, tjera na mokrenje, zaustavlja dizenteriju i reguliše menstruaciju. Sjeme čička koristi se za pravljenje čičkovog ulja, koje je veoma dobar lijek protiv peruti i opadanja kose.

 

Mast od čičkova korijena

 

Svjež korjen se opere i očisti, isecka na komadiće i istisne tako da se dobije što više soka. Pomiješa se sa nesoljenom, prepranom i kroz gazu procijeđenom svinjskom mašću u razmjeri koja će da rezultira gustom kašastom masom. Mast se čuva u frižideru, u keramičkoj posudi, koja je dobro zatvorena. Nekoliko puta na dan nanosi se na problematičnu kožu.

 

Napitak za želudčane probleme

 

Preliti deset grama suvog lišća čička sa litar hladne vode i ostaviti da proključa na tihoj vatri. Ostaviti da se napitak prohladi, potom ga procediti i njime ispirati usnu duplju ujutro i uveče sa po jednom šoljicom (kod gnojnih rana i ranica u ustima). Preporučuje se konzumacija kod zapaljenja želuca, čireva i nadutosti.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.