Vijesti

Čišćenje za žene jednako štetno kao i 20 cigareta dnevno

Čišćenje kuće za žene je jednako loše kao da popuše kutiju cigareta dnevno, pokazalo je najnovije istraživanje. S druge strane, zanimljivo je kako su podaci pokazali da takvih posljedica nema i za muškarce.

Istraživanje se temelji na podacima 6.235 žena i muškaraca čije je zdravstveno stanje provjereno nakon 20 godina.

Ispitanici su odgovarali na pitanja poput  čiste li svoje kuće ili da li su radili kao čistači ili čistačice. Ispitivalo se i koliko su često koristili sredstva za čišćenje i sprejove.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su čistile, pa čak i samo jednom sedmično ili kao profesionalne čistačice imale ubrzano smanjenje kapaciteta pluća, piše "Daily Mail".

Bitne razlike nema

Autori studije, među kojima su vodeći naučnici s Univerziteta u Bergenu, tvrde kako se u raznim proizvodima za čišćenje nalazi zabrinjavajuća količina štetnih tvari koje potencijalno mogu uzrokovati iritacije na plućima. Ponajviše je tu riječ o izbjeljivaču i amonijaku.

Međutim, iako su očekivali da će sprejovi imati veći uticaj na zdravlje ispitanika, rezultati istraživanja pokazali su da nema veće razlike između njih i tekućih deterdženata. Smanjenje funkcije pluća za obje grupe može se uporediti s pušenjem 20 cigareta dnevno u periodu od 10 do 20 godina. Stoga, autori istraživanja upozoravaju da čišćenje kod žena može predstavljati veliki rizik za bolesti respiratornog sistema.

Objašnjavajući učinak hemikalija iz sredstava za čišćenje na pluća, istraživači su rekli da manje upale tokom niza godina mogu dovesti do trajnog oštećenja disajnih puteva, a trajna oštećenja mogu poteći i iz stalne izloženosti sredstvima za čišćenje.

Kod većine muškaraca koji su učestvovali u ovom istraživanju nisu pronađeni isti štetni efekti na zdravlje disajnog sistema kao kod žena, a naučnici tvrde kako bi to moglo biti iz razloga što su muška pluća snažnija i otpornija na uticaje spomenutih štetnih tvari, kao što su već pokazala neka prijašnja istraživanja.

Inače, istraživanje je pokrenuto prije 20 godina kada su ispitanici imali prosječno 34 godine. Od njih 6.235, 1.512 muškaraca nikad nije čistilo, dok je taj broj kod žena 197. Među onima koji su čistili kod kuće je 1.363 žene i 2.808 muškaraca, a profesionalnih čistača bilo je 57 muškaraca i 293 žene.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.