Vijesti

Naučnici na pragu testa za rano otkrivanje autizma

Naučnici su saopštili da su ostvarili prve korake prema mogućem novom testu krvi i urina za ranije otkrivanje autizma.

Tokom studije utvrđeno je da kod djece sa autizmom postoji veći stepen oštećena proteina u poređenju sa djecom koja nemaju taj poremećaj. 

Istraživači navode da bi ovi testovi mogli da dovedu do ranijeg otkrivanja ovog stanja, za koje je ponekad teško postaviti dijagnozu, prenio je BBC. 

Stručnjaci napominju da treba biti oprezan i da predstoji mnogo posla dok test ne bude potpuno razvijen. 

Autizam utuče na ponašanje i društvenu interakciju, ali ga je teško uočiti, pa se dijagnoza postavlja obično oko djetetove druge godine, a često i kasnije. 

Trenutno ne postoje biološki testovi koji mogu da otkriju ovo stanje, a dijagnoza se postavlja na osnovu ljekarske procjene ponašanja. 

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u žurnalu "Molekularni autizam, istraživači su tragali za hemijskim razlikama u krvi i urinu 38 autistične djece i 31 djeteta koja nemaju taj poremećaj, uzrasta od pet do dvanaest godina. 

Djeca sa autizmom imala su viši nivo oštećena proteina, naročito u krvnoj plazmi, a to je dovedeno u vezu sa lošijim zdravljem. 

Doktor Naila Rabani sa Univerziteta Vorvik, koja je vodila istraživanje, rekla je da bi ovi testovi uočavanjem markera mogli da omoguće ljekarima da ranije postave dijagnozu autizma. 

Ona je dodala da je sljedeći korak repliciranje zaključaka iz studije u drugim grupama.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.