Vijesti

Najbolji recepti za piling stopala u kućnim uslovima

Najbolji recepti za piling stopala u kućnim uslovima

​Vrijeme kućne izolacije za svakoga od nas predstavlja dodatno slobodno vrijem koje možete iskoristiti za mnoge stvari koje inače ne radite kod kuće.

 

S obzirom da kozmetički saloni ne rade, a ljepše vrijeme nam dolazi, vrijeme je da se posvetiti njezi vaših stopala. Ukoliko ste do sada to radili u salonu i niste obraćali posebno pažnju šta je sve potrebno za dobar pedikir, ovaj tekst je idealan za vas.

Donosimo vam nekoliko provjerenih recepata i savjeta kako da svoja stopala dovedete u odlično stanje, te da vam pete budu svilene i nježne.

Limun

Uzmite jedan veći limun, iscjedite ga pa sa korom sa unutrašnje strane dobro istrljajte pete. Zatim koru uz pomoć čarape pričvrstite za stopala i ostavite da tako stoji jedno sat vremena.

Nakon toga stopala operite mlakom vodom i namažite kokosovim ulje ili hidratantnom kremom.

Postopak sa limunom možete ponavljati nekoliko večeri zaredom.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće imn mnoge blagodeti na našu kožu. Ovaj put donosimo vam recept kako da sa njim sredite vaša stopala, te ih ujedno oslobodite i gljivičnih infekcija.

Lavor ispunite do pola sa mlakom vodom pa u nju sipajte 200 ml jabukovog sirćeta. Potopite noge u ovu kupku i držite dok se voda ne ohladi. Zatim izvadite stopala i lagano ostružite mrtvu kožu sa  stopala.

Zatim cijelo stopalo namažite hidratantnom kremom i obujte pamučne čarape kako bi koža potpuno upila kremu.

Soda bikarbona

I soda bikarbona ima mnoge blagodeti u domaćinstvu. Sve što će vam biti potrebno jeste 3 l vode i 5 supenih kašika sode bikarbone. Zagrijte vodu tako da bude vruća, a potom je sipajte u lavor i dodajte sodu. Malo promješajte, pa potopite stopala i neka se 'banjaju' 20 minuta.

Zatim kamenom za pete ili turpijom odstranite mrtvu kožu sa stopala, a zatim operite mlakom vodom

Nakon tretmana namažite hidrantnu kremu, ili vazelin na pete ako su bile dosta ispucale.

Ovaj piling sa sobom bikarbonom možete praktikovati svakodnevno u trajanju od 7 dana, a onda napravite pauzu jednu nedjelju, nakon čega možete primjenjivati ovaj princip u njezi stopala jednom do dva puta sedmično.