Vijesti

Zaplijenjena Hitlerova djela zbog sumnje u njihovu autentičnost

Njemačka policija je u Berlinu zaplijenila tri akvarela predstavljena kao djelo nacističkog vođe Adolfa Hitlera, zbog sumnje u njihovu autentičnost.

 

 

 

Tri akvarela koja se pripisuju njemačkom nacističkom vođi Adolfu Hitleru trebalo je danas da budu prodata na aukciji u Berlinu.

 

Djela predstavljaju planinsku scenu, rijeku i figuru u daljini koja sjedi pod drvetom, potpisana su sa A. Hitler i datiraju iz 1910. i 1911. godine prema katalogu aukcijske kuće Klos, gdje je danas trebalo da budu ponuđene na prodaju.

 

One su ponuđene na prodaju za po 4.000 evra, i aukcijska kuća je navela da imaju potvrdu stručnjaka o autentičnosti.

 

Kako je prenio BBC one su naslikane u vrijeme kada je Hitler, koji će kasnije biti odgovoran za neke od najtežih zločina u istoriji čovječanstva, radio kao slikar u Minhenu.

 

Istraga je pokrenuta za pokušaj pronevjere i falsifikovanje dokumenata, objavila je berlinska policija putem Tvitera.

 

U junu 2015. godine Hitlerove akvarele i crteži prodati su na aukciji u Njemačkoj za gotovo 400.000 evra.

 

Adolf Hitler je u mladosti pokušajo da se upiše u Akademiju umetnosti u Beču, ali je dva puta odbijen. On je nastavio da slika kopirajući scene sa razglednica i te slike prodavao turistima.

 

Stručnjaci ocjenjuju Hiterovu umjetničku produkciju kao osrednju i aukcijske kuće uglavnom odbijaju da ih prodaju.

 

Hitler je u svojoj knjizi "Majn Kampf" tvrdio da je slikao čak do tri slike dnevno, prenosi BBC.

 

Dok je bio na vlasti on je navodno naredio da se njegova umjetnička djela sakupe i unište, ali se zna da nekoliko stotina još postoje. U Njemačkoj je dozvoljeno da se prodaju Hitlerove slike samo pod uslovom da ne sadrže nacističke simbole.

 

U 2014. je akvarel kancelarije u Minhenu prodat za 130.000 evra na aukciji u Nirnbergu. Druge slike su prodate po nižim cijenama. Aukcijska kuća Malok iz Šropšira prodala je kolekciju od 13 dijela 2009. za 130.000 evra. Sva djela su bila potpisana sa A.Hitler.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.