Vijesti

Uz uobičajene, u nekim zemljama i bizarni rituali dočeka Novu godinu

Dok mnogi Tajlanđani obilježavaju Novu Godinu vatrometom, stotine vjernika odlazi u hram Takien u predgrađu Bangkoka kako bi ležali u mrtvačkim sanducima tokom tradicionalnog ritauala.

 

Učesici ove bizarne ceremonije vjeruju da ona simboliše smrt i ponovno rođenje i da će im to pomoći da se riješe loše sreće i rode se ponovo za svijež početak u novoj godini, prenosi AP.

Tokom obreda oni u rukama drže cvijeće i tamjan, dok ih sveštenici pokrivaju ružičastim čaršavima i pri tome izgovaraju molitve.

Većina Japanaca odlazi u manastire i svetilišta, a oko 30.000 njih je Novu godinu dočekalo gledajući bokserski meč između Flojda Mejvedera i kikboksera Tenšin Nasukave.

U Kini se Nova godina obilježava uglavnom u centralnim provincijama, a za Kineze je mnogo značajnija ona kineska Nova godina koja stiže u februaru, kada se praznuje po kineskom kalendaru, a doček se organizuje uglavnom u hramovima, uz zvonjavu i molitve.

U Rusiji se Nova godina dočekuje u 11 vremenskih zona, dok se u Parizu građani francuske prestonice i turisti okupljaju na Jelisejskim poljima.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.