Vijesti

Najmanji pojas za spasavanje na svijetu

Najmanji pojas za spasavanje na svijetu

Plivanje će u budućnosti biti znatno bezbjednije budući da će se na tržištu pojaviti novi proizvod pod nazivom "Ploota" koji uz pomoć tehnologije slične onoj koja se koristi za vazdušne jastuke u vozilima uspijeva da svog korisnika održi na površini vode u slučaju da postoji prijetnja da se on udavi.

Tvorci ovog revolucionarnog proizvoda su istakli da je u pitanju najmanji pojas za spasavanje na svijetu, koji, za razliku od svih drugih, može da se nosi i pod vodom.

"Ploota" je napravljena da bude svojevrsna ogrlica za plivače, a sa svojom težinom od jedva 280 grama ne predstavlja preveliki teret tokom plivanja, tako da u većini slučajeva plivač zaboravi da na vratu ima uređaj koji mu može spasiti život u potencijalnoj opasnosti. Revolucionarna "Ploota" radi na principu sličnom tehnologiji vazdušnih jastuka u automobilima. To znači da se u kriznim situacijama automatski aktivira i ispunjava dva jastuka na naduvavanje ugljen-dioksidom. Taj proces svaki plivač može aktivirati i manuelno ako smatra da je u opasnosti ili će se uređaj sam aktivirati automatski ako je plivač pod vodom duže od 30 sekundi. Tvorci su procijenili da je ovo period koji je dovoljan "Plooti" da procijeni da je njen korisnik u opasnosti.

Ovaj revolucionarni proizvod može poslužiti i kao zamjena za pojaseve i mišiće za djecu koja uče da plivaju.

Sa "Plootom" roditelji više ne moraju da brinu da će se njihovim klincima nešto desiti u vodi. Kreator ogrlice Rajner Fakeš je izjavio da je na ideju za ovaj proizvod došao na ljetovanju sa porodicom, kada je jedan njegov rođak zamalo izgubio život jer je potcijenio snagu morske struje. Rajner je primijetio da ne postoje praktični proizvodi koji štite plivače od ovakvih nepredviđenih okolnosti, pa je odlučio da se baci na posao i riješi ovaj problem s kojim se suočavaju mnogi plivači. Nažalost, kao i u slučaju mnogih drugih inovativnih proizvoda, "Ploota" ogrlica još nije spremna za masovnu prodaju.

"Nadamo se da će se to uskoro promijeniti budući da se radi o stvarno korisnoj stvari koja bi mogla da spasi nebrojeno mnogo života", rekao je Rajner Fakeš, tvorac revolucionarne ogrlice.

Kreator ovog proizvoda se nada da će u narednom periodu prikupiti dovoljno sredstava da "Plootu" počne masovno proizvoditi. Fakeš se nada će njegov revolucionarni izum spasiti živote miliona ljudi koji se svakodnevno nađu u opasnosti na plažama i bazenima širom planete.