Vijesti

Ispovijest ruskog plaćenog ubice: "Kako sam ubio 40 ljudi"

Ispovijest ruskog plaćenog ubice: "Kako sam ubio 40 ljudi"

Ruski plaćeni ubica progovorio o svom “poslu”, detaljno opisavši kad, kako i koga je ubijao. "Jednostavno sam radio svoj posao", kazao je on.

 

Radi se 43-odišnjem Andreju Veršinjinu, koji se nalazi iza rešetaka, ali se nada da će za desetak godina izaći na slobodu. Međutim, to će morati “skupo da plati”, prenosi pisanje “Komersanta” hrvatski “Jutarnji list”.

 

Naime, kako se navodi, Veršinjin će morati da “propjeva” i ruskim vlastima otkrije sve o nemilosrdnim gangsterima i mafijaškim vezama.

 

Navodi se da je već do sada, svjedočeći u sudu, otkrio dosta toga, odbijajući da uđe u program zaštićenih svjedoka. Ipak, sud je odlučio da mu identitet bude sakriven, bar u sudnici.

 

"Samo sam radio svoj posao. Koji je bio moj posao? Završavanje problema s nekim pojedincima. Nakon toga bih otišao kući”, rekao je on državnoj tužiteljki Mariji Semenenko.U tekstu se navodi da Veršinjin svoje mete nije “skidao” iz daljine snajperom, već je to morao da radi iz neposredne blizine zbog problema sa vidom.

 

Najviše detalja o ubistvima iznio je tokom suđenja mafijaškom bosu Dimitriju Lješnjakovu, koji je vodio bandu “Forest” poznatu po brutalnim likvidacijama po Moskvi.

 

Tokom suđenja, “ubica pokajnik” je potvrdio i da mu je lično Lešnjakov plaćao za ubistva, koja su, kako je rekao tada bila “svakodnevica i rutina”. U svojim svjedočenjima, plaćeni ubica je rekao i da se tim poslom bavio još od 18 godine i da je to za njega bio samo posao. “Jednostavno sam radio svoj posao, tu nema emocija”, kazao je on.

 

Takođe, opisivao je i kako je izvršavao likvidacije, kada i koga. “Nekoliko dana sam žrtve posmatrao i snimao svaki njihov pokret. Najčešće bi ih likvidirao kad bi izlazili iz zgrade ili automobila", kazao je, između ostalog, Veršinjin.

 

“Prerušio bi se. Nosio bih naočale, šešir i šal. Približio bih se žrtvi, upucao je i pobjegao. Otišao bih prvo u neku obližnju zgradu, presvukao bih se i ušao u automobil koji me uvijek čekao u blizini. U idealnoj situaciji, cijela operacija bi trajala oko tri minuta”, kazao je Veršinjin, dodavši da ponekad nije bilo sve kako je zamislio, pa je ponekad morao da improvizuje.

 

Kako se navodi, uhapšen je 2009. godine i osuđen na 19 godina zatvora. Kaže da je i sam svjestan da će po izlasku iz zatvora “imati velikih problema sa svojim starim prijateljima”.