Vijesti

Pravi razlog zašto su sjedišta u avionu plave boje

Pravi razlog zašto su sjedišta u avionu plave boje

Da li ste se ikada zapitali zašto su skoro sva sjedišta u avionu plave boje?

 

Od Rajan era i Britiš ervejza do Amerikan erlansa, avioni skoro svih velikih avio-kompanija imaju plava sjedišta. I to nije slučajno.

 

"Plava se vezuje za pozitivne stvari kao što su povjerenje, efikasnost, vedrina, svježina i smirenost“, navodi autorka "Vodiča za psihologiju boja" Anđela Rajt.

 

Vodeći dizajner u oblasti avijacije Najdžel Gud, čija firma već 30 godina sarađuje sa avio-kompanijama, navodi da je njihov posao kao dizajnera da pojačaju brend avio-kompanija i učine ga prepoznatljivijim.

 

"Ipak, naša osnovna briga je da obezbijedimo unutrašnjost koja omogućuje komfor i stvara prijatno okruženje."

 

"Poenta je u kreiranju što manje stresnog iskustva tokom putovanja, a plava boja izaziva smirenost. Dok neke avio-kompanije biraju otvorenije nijanse, druge se odlučuju za 'prigušenije' tonove. Opšti cilj je stvaranje opuštenog osjećaja, kao kod kuće“, navodi Gud.

 

Taj trend plavih sjedišta pojavio se prije nekoliko decenija i jednostavno je opstao, piše britanski Telegraph.

 

"Plava je postala korporativna boja koja simbolizuje pouzdanost i sigurnost, pa je još uvijek koriste sve velike, starije kompanije.“

 

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je jaku povezanost boje i percepcije potrošača o brendu, uključujući i ona gdje su istraživači ustanovili da se 90 odsto mišljenja o proizvodu kreira na osnovu boje.