Vijesti

Zašto BiH ima dva imena?

Popularni YouTube kanal "Name Explain", koji se bavi porijeklom imena država, gradova, okeana i istorijskih osoba, objavio je snimak u kojem je tematizovao ime Bosne i Hercegovine s pitanjem zbog čega jedna zemlja ima dva imena.

 

U videosnimku je objasnio da je granica između Bosne i Hercegovine planina Ivan, ali da je riječ o jednoj naciji. Istakao je da se Bosna prvi put spominje u djelu Konstantina Porfirogenita, a da naziv vodi porijeklo od rijeke Bosne.

 

Rijeka je dobila ime prema riječi Bos/Bogh koja na indoevropskom jeziku predaka znači tekuća voda.

 

Za Hercegovinu kaže da vodi porijeklo od njemačke riječi Herzog (Herceg) te da je bila kneževina, a Stjepan Kosača sebe proglasio hercegom Huma i obale. Hum se drugačije zvao Zahumlje i nalazio se u blizini mora u slivu rijeke Neretve, na današnjem području Hercegovine i Hrvatske.

 

Autor Piter Futer podsjetio je pod čijom je vladavinom BiH bila te da ovakav naziv ima otkad je proglasila nezavisnost od Jugoslavije. Kao prijedlog jedinstvenog imena dao je riječ Bosgovina.

 

Osim Bosne i Hercegovine, dvije riječi u imenu imaju Antigva i Barbuda, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vinsent i Grenadini, Sveti Toma i Princip te Trinidad i Tobago.

 

Ostale zemlje koje imaju više riječi u imenu nastale su ujedinjenjem više država. YouTube kanal "Name Explain" ima više desetina hiljada pratilaca, a snimci imaju više miliona pregleda.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.