Vijesti

Znak na Titovoj štafeti za koji kažu da je najavio raspad Jugoslavije

Posljednja Štafeta mladosti potiče iz 1987. godine, a oko njenog dizajna i danas kolaju razne teorije, prema kojima je ona donekle nagovijestila krvavi raspad Jugoslavije, pa zbog toga i danas izaziva poseban interes.

 

Naime, te godine dizajn štafete i idejno rješenje plakata za Dan mladosti povjereno je ljubljanskom dizajnerskom studiju Novi kolektivizam. Sama štafeta, u obliku građevine na četiri stupa koju je bilo nemoguće nositi, nagovijestila je drugačiji pristup članova Novog kolektivizma spomenutoj manifestaciji.

 

Skandal je izbio kada je otkriveno kako je prateći plakat zapravo neznatno izmijenjena verzija nacističkog plakata Trećeg Rajha, Ričarda Kllajnea iz 1936. godine.

 

"U početku apsolutno niko nije prepoznao poveznicu. Najprije se Slovenačko omladinsko predsjedništvo identifikovalo s našim plakatom, a nakon toga i cjelokupna omladinska organizacija Jugoslavije. I tadašnji generali su bili zadovoljni. Njima se to jako svidjelo. Dobro se sjećam jednog generala koji je izjavio kako mu je drago da je na posteru mišičavi mladić, a ne neka apstrakcija. Oni su to zaista voljeli i s tim su se identifikovali. Ali, kada je poveznica otkrivena, nastali su problemi. Bili smo iznenađeni što se podigla takva frka; sve novine su pisale o tome. To nam nije bilo logično jer smo znali koliko se generalima i drugim predstavnicima tadašnjeg jednopartijskog režima naš poster svidio", objasnio je ovaj događaj Roman Uranjek, član Novog kolektivizma, u projektu VlasTITO iskustvo (Kulturni centar REX i Samizdat B92).

 

Kada je postalo jasno da se ovo rješenje slovenačke umjetničke grupe ne može upotrijebiti, za potrebe obilježavanja Dana mladosti 1987. godine, naknadno je izrađena nova štafeta. Štafeta je morala da zadovolji sve standarde tako važne manifestacije.

 

Ipak, u njenom izgledu s osam crvenih dioda koje podsjećaju na kapljice krvi i krnjom petokrakom mogli su se prepoznati nagovještaji događaja koji će uslijediti na ovim prostorima devedesetih godina.

 

Inače, štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na prijedlog omladine Kragujevca, kao Titova štafeta. Prve štafete Tito je preuzeo u Zagrebu, dok je u godinama nakon i do 1956. godine lično primao posljednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, uz svečani doček na Trgu Republike.

 

Na Titovu inicijativu 1957. godine taj događaj nazvan je Dan mladosti. Do njegove smrti 1980. godine, štafetu je primao na Stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se ususret obilježavanju osamdesetosmog Titovog rođendana, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsjednika u Skupštini SFRJ. Sve štafete koje su nošene tokom 42 godine čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.