Vijesti

Rupa u američkom zakonu: Naruče majicu, stigne im droga - legalno

Obična boca običnog voćnog soka isporučena na pragu stana, košta 55 dolara, a s njom stiže i kesica marihuane koja je - besplatna, "na račun kuće".

Prodavnice marihuane se još mjesecima neće otvoriti u Masačusetsu, ali neke kompanije tiho posluju više od godinu dana, prodajući i isporučujući marihuanu zahvaljujući "rupi u zakonu" koja postoji u skoro svakoj državi koja je legalizovala "rekreativnu upotrebu" marihuane.

Kompanije kao što je "Haj spid" koje sebe opisuju kao službu za isporuku sokova, koristi odredbe o "poklanjanju" koje omogućavaju razmjenu malih količina droge, ako takav "poklon" jedna odrasla osoba daje drugoj. Pravni jezik dozvoljava da se "džoint" da nekom recimo na zabavi ili da se ubaci u poklon za nekoga, ali neki preduzetnici to vide kao priliku za zaradu i na zvaničnom tržištu koje tek nastaje, a time izbjegavaju porez koji plaćaju legani prodavci marihuane.

Pored kompanije "Haj spid", jedna firma iz Bostona prodaje majice uz koje "poklanja" marihuanu.

Zvaničnici u zapadnom Masačusetsu su naišli na oglas za plastične kesice za sendviče od kojih svaka kesica košta 325 dolara, ali je marihuana u njoj "poklon".

Neke države su pokušale da zaustave zloupotrebu zakona tako što su zabranile preduzećima da reklamiraju da poklanjaju marihuanu i zabranile "odloženo ili prikriveno" plaćanja za "poklone". Ali, preduzeća jednostavno nađu način da ne prikažu šta rade, a i u velikoj mjeri se oslanjaju na prenošenje inofrmacija o prodaji od usta do usta.

U slučaju "Haj spida", na njegovoj internet stranici nije ni pomenuta marihuana. Kompanija prodaje napitke po 55 do 150 dolara, u zavisnosti od toga da li napitak dolazi "s ljubavlju" ili "s mnogo ljubavi". Agencija AP je nedavno naručila za 60 dolara i dobila sok od malina "s ljubavlju", a uz flašu soka i 3,5 grama marihuane.

AP je od firme "Duuber" naručila i "luksuznu majicu" od 100 dolara koju je kurir donio na kućni prag, a u paketu je bila i kesica čiste, prirodne marihuane, u listu.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.