Vijesti

Otkrivena olupina broda starog 160 godina

U američkoj državi Alabama pronađeni su ostaci drvenog broda koji bi mogli pripadati "Klotildi", posljednjem brodu koji je ilegalno prevozio robove u SAD prije 160 godina.

Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska oseka, a pronašao ju je novinar Ben Rejns, koji je od tada u kontaktu sa stručnjacima koji pokušavaju da utvrde da li je riječ o tom legenda-nom brodu.

Istorijski podaci govore da je kapetan broda Vilijam Foster po dolasku u Mobajl Bej 1860. godine brod spalio i potopio, a olupina u mulju pronađena je nedaleko od tog mjesta. Na olupini su vidljivi i tragovi gorenja, kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog perioda.

"Definitivno možete reći možda, a možda čak i malo više od toga, jer je lokacija tačna, izgleda da je gradnja ispravna, iz pravog perioda, a čini se i da je brod izgorio", rekao je Greg Kuk, arheolog Univerziteta Vest Florida.

Iako je Tomas Džeferson 1807. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još decenijama. Glavna luka za dovoz bila je upravo u zalivu Mobajl.

Brod je 1860. godine isporučio 110 robova u Mobajl - godinu dana prije izbijanja američkog građanskog rata i to je posljednji poznati slučaj broda koji je prevozio robove u SAD.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.