Vijesti

Roterdam uskoro dobija ''modne policajce''

Policija u holandskom gradu Roterdamu pokrenula je novi i vrlo kontroverzni pilot program usmjeren na smanjenje kriminala. U skorije vrijeme, ulice Rotterdama će dobiti takozvane "modne policajce".

Ovaj zanimljiv i veoma neobičan program grada Roterdama i policije se zasniva neobičnoj ideji.

Ta ideja je u tome da će "modna policija" zaustavljati osobe koje nose skupu dizajnersku odjeću i nakit a koji navodno i po procjeni polcije izgledaju kao da su siromašni

Ako takve osobe (koje nose skupu obuću, odjeću ili nakit) ne mogu adekvatno dokazati policiji na koji su način mogli kupiti takve stvari, te stvari će biti oduzimane na licu mjesta.  Čak se ide do te mjere da će se osumnjičeni morati skinuti i na ulici ako to policija bude zahtijevala od "osumljičenih" modnih kriminalaca.

"Najčešće se radi o mladima koji često misle da su nedodirljivi jer su turisti. Skidaćemo ih nasred ulice", obećao je šef policije Frank Pau.

On tvrdi da će posebno baciti oko na sve osobe koji nose Rolexe, Gucci jakne i ostalu upadljivu dizajnersku odjeću.

"Često plijenimo Rolexe, i ponekad odjeću. A upravo ona je postala statusni simbol mladima. Neki od njih nose jakne vrijedne i po 1.800 evra, a s obzirom da nemaju nikakve prihode, postavlja se ptianje kako su ih zapravo zaradili to jeste kupili", dodaje šef policije.

Ovaj poseban program trajeće samo neko vrijeme i njegov cilj je spriječiti nošenje ukradene odjeće s kojom kradljivci kradu masovno iz prodavnica.

"Nije zabranjeno hodati ulicama lijepo odjeven, ponekad ni ne možemo potvrditi kada je odjeća kupljena i koliko je stara", kažu iz policije.

Ipak mnogi se pitaju kako će oni prepoznati (policija) ukradenu odjeću kad mnogi mladi imaju roditelje koji mogu priuštiti skupu odjeću svojoj djeci, a stanovnici Roterdama tvrde i da bi ovo mogao biti skriveni oblik rasizma jer na meti policajaca neće biti samo bijelci.

Ipak pravo pitanje je šta se ovim želi postići, ako ni odnosi s javnošću u policiji nisu mogli definisati koju vrstu zločina ovim programom želi policija Roterdama spriječiti.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.