Vijesti

Da li znate koliko godina je napunio mornar Popaj?

Da li znate koliko godina je napunio mornar Popaj?

Jedan od najhrabrijih momaka iz crtanih filmova nikada nije izgubio popularnost.

Slavni mornar Popaj se prvi put pojavio u stripu 17. januara 1929. godine. Bio je to Thimble Theatre comic strip, i od prvog trenutka Popaj je naišao na sjajne reakcije. Danas ovaj snažni mornar čija snaga leži u spanaću slavi 89. rođendan.

Popaj i Oliva su stvarni ljudi

Zapravo, crtani likovi su zasnovani na pravim ljudima. Elzee Segar je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Česteru, Ilinois. Jednooki Frank Roki Figel je bio poznat kao čovjek koji voli da se bije i da puši. Figel je preminuo 1947. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše “čovjek koji je bio glavna inspiracija za Popaja”. Oliva je zasnovana na Segarovoj komšinici Dori Paskel koja je bila veoma visoka i nosila je punđu.

Popaj je ubijedio djecu da jedu spanać, ali…

Naime, u prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od spanaća, već od magične ptice koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo da jede spanać da bi postao snažan. Za vrijeme Velike depresije upotreba spanaća je porasla za 33% zbog popularnosti Popaja jer je u periodu velike ekonomske krize narod bio željan hrane koja će im dati snagu. Linija koja dovodi u vezu spanać i snagu je medicinski magazin iz 1870. koji je tvrdio da u njemu ima 10 puta više gvožđa nego što zaista ima. U prevodu – malo su slagali, tačnije za 10 puta su slagali. Dakle, roditelji džabe gurate kašiku spanaća djeci u usta, ništa od mišića.