Vijesti

Zabranjeni automobili crne boje

Nova godina je donijela nove probleme vozačima automobila u Turkmenistanu. Na osnovu zakona koji je donio predsjednik ove zemlje, svim vlasnicima crnih automobila je naređeno da ih prefarbaju u bijelu ili neku drugu svjetliju boju ili će im u suprotnom automobili biti oduzeti.

Zbog ove odluke vlasti u Turkmenistanu crni automobili su postali ilegalni na ulicama gradova.

Sudeći po izvorima iz ove zemlje, policija je odvlačila automobile s ulica i parkinga ispred kuća i odvlačila ih na državni parking, bez upozorenja vlasnika automobila.

Mnogi od vlasnika su saznali da su ostali bez svojih limenih ljubimaca od svojih komšija koji su vidjeli kako policija odvlači njihova vozila. Kako je mnogima od njih dosadilo da čekaju zvanično saopštenje policije, obratili su se upravi državnih parkinga, gdje su automobili skladišteni, a kao odgovor za oduzimanje bila je činjenica da su njihovi automobili crne boje. Vlasnici limenih ljubimaca su mogli da dobiju svoje automobile nazad samo uz prethodno potpisan formular u kojem se obavezuju da će svoje automobile prefarbati u bijelu ili neku drugu svjetliju boju. Osim zabrane koja je trenutno uvedena, ova azijska zemlja je ranije stavila zabranu i na uvoz svih novih automobila koji su u crnoj boji.

Mnogi građani Turkmenistana za ovu neobičnu odluku vlasti krive svog predsjednika, kontroverznog Gurbangulua Berdimuhametova.

Predsjednik je prije stupanja na dužnost lidera ove države bio stomatolog, a njegovi poznavaoci ističu da je opsjednut bijelom bojom.

On je po stupanju na dužnost ulice glavnog grada Asgbata obložio bijelim mramorom i naredio farbanje fasada u bijelu boju. U svom vlasništvu posjeduje i ergelu rasnih konja koji su svi bijele boje, a u javnosti se uvijek pojavljuje u svečanim bijelim odijelima. Predsjednička palata je ukrašena bijelim tepisima i bijelim cvjetnim aranžmanima.

Njegov osnovni moto je da nema mjesta za crnu boju u bijeloj utopiji, pa samim tim i za crne automobile nema mjesta na ulicama Turkmenistana.

Zakon o zabrani crne boje je mnogo pogodio vlasnike crnih automobila, koji ističu da je farbanje u neku drugu boju veoma skup proces, a da je nakon stupanja zakona na snagu ova usluga kod majstora poskupježla još i više.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.