Vijesti

Među evropskim biserima kulture Ajfelov toranj najvredniji

​PARIZ - Spomenici kulture neprikosnovena su svjedočanstva ljudske istorije i razvoja. Svaka država ima svoje, zahvaljujući kojima je i prepoznatljiva u svijetu, a prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Ajfelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi evra, što ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi.

Vrijednost čuvenog tornja gotovo petorostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi - rimskog Koloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu evra. Godišnje ga posjete milioni turista, a zbog svog izgleda, kao i onoga što predstavlja u društvu, 2007. godine je uvršten među novih sedam svjetskih čuda.

Najvredniji britanski spomenik je londonski Tower sa 7,5 milijardi evra, dok je Stonhendž na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi evra. Specifičan je po tome što nema jedinstvenu strukturu, nego seriju struktura koje su izmjenjivane i ponovo građene tokom perioda od 1.500 godina. Nalazi se u Engleskoj.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monza i Brianza zasnovano je na "imidžu, brendu i vidljivosti" spomenika. 

U studiju je uvršteno 10 različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterijume spada i "turistički indeks", prema kojem se uzima u obzir "ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku", te indeks "ekonomske privlačnosti" u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala "Duomo di Milano" u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde evra, te madridski muzej "Del Prado" (58 milijardi evra).

 
  •  
©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.