Vijesti

Trkulja priznao djela, pritvor zbog prijetnje Vučiću

Trkulja priznao djela, pritvor zbog prijetnje Vučiću

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Novosađaninu Ðuri Trkulji, osumnjičenom da je putem Twittera prijetio smrću predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i najavljivao otmicu člana njegove porodice.

 

Trkulja je tokom saslušanja u tužilaštvu priznao da je izvršio dva krivična dela ugrožavanje sigurnosti koja mu se stavljaju na teret, tvrdeći da je to učinio pod uticajem medikamenata.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rješenje kojim je okrivljenom odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Na ovo rešenje ima pravo žalbe krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana.

Postupak protiv Trkulje vodi Tužilastvo za visokotehnološki kriminal jer je djelo izvršeno putem drušvenih mreža.

Madiji su juče prenijeli da su pretnje upućene sa profila @AgentStrani, a da je korisnik koji stoji iza njega Đuro Trkulja.

On je na salsušanju pred tužiocem u svojoj odbrani naveo da je "svjestan da je napravio glupost" i iskazao je žaljenje zbog toga, navodeći da je tvitove pisao pod uticajem lekova koje je pio po savjetu ljekara zbog depresije.

"Vučiću Aleksandre, tvoj strah od mene (nas @TheMošadIL) je naravno opravdan. Svakoga sekunda dok lično ne stanem pred tebe, živi u strahu - kako si sudio biće ti suđeno. Moja reč stoji", piše u drugom tvitu.

Autor je uputio prijetnje putem tvitova i ministru Nebojši Stefanoviću i novinaru "Pinka" Damiru Hajdanoviću.

Uhapšen je u utorak, 4. decembra.