Vijesti

Beograd odbio zahtjev Pacolija: U Novom Pazaru kao "obični građanin"

Beograd odbio zahtjev Pacolija: U Novom Pazaru kao "obični građanin"

BEOGRAD - Beograd nije odobrio Bedžetu Pacoliju da danas kao ministar spoljnih poslova Kosova posjeti Novi Pazar, gdje može da dođe jedino u svojstvu običnog građanina, javili su beogradski mediji.

 

Prema nezvaničnim saznanjima RTS-a, Beograd je poslao negativan odgovor na taj zahtjev budući da, prema Unmikovom privremenom ustavnom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa je samim tim zauzet stav da se sporazum o posjetama zvaničnika ne može primijeniti u slučaju Pacolija. 

Savjetnik Pacolija Džetljir Ziberaj izjavio je da Priština nije dobila nikakav zvaničan odgovor Beograda povodom Pacolijevog plana da dođe u Novi Pazar, te da "tišina znači dozvolu posjete", prenosi "Sputnjik". 

"Pacoli će putovati u Novi Pazar da bi prisustvovao bošnjačkom forumu. To znači da će putovati u Sandžak na osnovu Briselskog sporazuma o slobodi kretanja. Mi nismo dobili nikakav zvaničan odgovor, ali tišina znači dozvolu posjete", rekao je Ziberaj za prištinsku "Gazetu ekspres". 

Prema saznanjima Tanjuga, Pacoli će, najvjerovatnije, boraviti u Novom Pazaru, ali u "privatnoj posjeti i u svojstvu običnog građanina". 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je ranije kako mu se čini da do susreta Pacolija u svojstvu kosovskog ministra spoljnih poslova i predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru neće doći. 

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da se neće dozvoliti da bilo ko predstavlja institucije takozvane lažne države Kosovo, kao i da bilo ko u Raškoj oblasti ugrožava prava građana i narušava međunacionalne odnose. 

Pacolija je u svojstvu ministra spoljnih polsova u Novi Pazar pozvao predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin. 

Bošnjačko nacionalno vijeće zakazalo je danas svečani prijem u svojim prostorijama, a potom tribinu u zgradi Skupštine opštine Novi Pazar, kojoj bi trebalo da prisustvuje i Pacoli. 

Prema nezvaničnim saznanjima, u Novom Pazaru već boravi zamjenik oficira za vezu Prištine u Beogradu.