Vijesti

Ronioci se spremaju za nastavak spasavanja dječaka

BANGKOK - Ronioci na Tajlandu pripremaju se da danas nastave s veoma rizičnom akcijom izvlačenja preostalih osam dječaka i njihovog fubalskog trenera iz poplavljene pećine na sjeveru Tajlanda.

 

Grupa od 12 dječaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna, a u nedelju su izvučena četiri dečaka.

Operacija je morala da bude zaustavljena kako bi se zamenile boce s kiseonikom.

Spasioci su odlučili da nastave s rizičnom operacijom, jer strahuju da bi moglo da dođe do porasta nivoa vode.

BBC navodi da aktivnosti zabilježene rano jutros na mjestu ronjenja nagoviještavaju da je možda već u toku operacija spasavanja preostalih članova grupe ili da će se ona nastaviti.

Najmanje sedam vozila Hitne pomoći uputilo se ka ulasku u pećinu.

Tajlandski ministar unutrašnjih poslova Anupong Paojinda rekao je da će isti ronioci, koji su učestvovali u jučerašnjoj spasilačkoj operaciji četiri dječaka, sprovesti i narednu operaciju jer su upoznati sa uslovima u pećini i znaju šta da rade.

U komentarima koje je objavila vlada, Paojinda je rekao da su se zvaničnici sastali rano jutros po lokalnom vremenu kako bi razgovarali o narednoj fazi operacije i tome kako izvući još devet osoba iz pećine.

Prema njegovim riječima, ronioci moraju da postave još kanistera sa kiseonikom duž podvodne putanje do mjesta gdje se nalaze dječaci i njihov trener.

Ministar je rekao da će biti potrebno nekoliko dana kako bi se okončao proces.

On je dodao da su dečaci, koji su juče spaseni, jaki i bezbjedni, ali da moraju da prođu kroz detaljne medicinske provjere.

U operaciji spasavanja učestvuje tim od 90 ronioca - 40 sa Tajlanda i 50 iz inostranstva.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop rekla je da 19 pripadnika australijskog osoblja učestvuje u spasilačkoj operaciji, uključujući ljekara koji je igrao ključnu ulogu u procjeni koji dječaci mogu da izađu iz pećine i kojim redom.

Bišop je novinarima u Australiji rekla da anesteziolog i iskusni ronilac u pećinama Ričard Haris sarađuju sa tajlandskim medicinskim timom u pećini "kako bi donijeli odluke o redu kojim bi dječaci trebalo da budu izvučeni", navodi AP.

Američki predsednik Donald Tramp juče je, takođe, na svom nalogu na Twitteru objavio da SAD veoma blisko sarađuju sa Vladom Tajlanda kako bi pomogle da se sva djeca izvuku iz pećine i odvedu na bezbjedno mjesto.

Prema navodima tajlandskih zvaničnika, prva faza misije je protekla bez problema, a spaseni dječaci su dobrog zdravlja.

Međutim, zbog jakih padavina tokom noći i vremenske prognoze za naredne dane ronioci moraju brzo da rade kako bi oslobodili one koji su još zarobljeni u pećini.

Guverner provincije Čijang Raj, Narongsak Osatanakorn, koji je nadležan za akciju spasavanja, juče je ocijenio da operacija teče "bolje nego što je očekivano".

Narongsak je naglasio da su iz pećine prvo izvučeni najzdraviji dječaci i dodao da je u akciji spasavanja učestvovalo 13 stranih i pet tajlandskih ronioca, a da je svaki dječak izvučen u pratnji dva ronioca.

Neki od dječaka prebačeni su helikopterom u obližnji grad Čijang Raj, gdje su ih vozila hitne pomoći prebacila u bolnicu, navodi Rojters.

Dječaci, uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener u pećini su od 23. juna.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.