Vijesti

Makron smijenio ambasadora u Mađarskoj zbog hvaljenja Orbana

Makron smijenio ambasadora u Mađarskoj zbog hvaljenja Orbana

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron smijenio je tokom vikenda ambasadora te zemlje u Mađarskoj Erika Furnije, nakon što je u javnosti procurio povjerljivi memorandum, u kojem je Furnije pohvalio migrantsku politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

 

U dekretu objavljenom u službenom glasniku, navodi se da je Paskal Andreani imenovan za novog ambasadora u Budimpešti, prenio je Rojters.

U povjerljivom memorandumu, koji je datiran na 18. jun i adresiran na kancelariju Makrona, Furnije je naveo da Mađarska predstavlja "model" za rješavanje pitanja migranata, a da su optužbe za populizam protiv Orbana "medijske izmišljotine".

Bivši ambasador je, takođe, napisao da francuski mediji, optužujući Mađarsku za antisemitizam, pokušavaju da skrenu pažnju sa "pravog antisemitizma, koji dolazi od "muslimana u Francuskoj i Njemačkoj".

Upitan za dokument, koji je objavio sajt koji se bavi istraživačkim novinarstvom "Mediapart", Makron je rekao da ne dijeli stavove ambasadora Furnijea i da povredljivi dokument ne predstavlja zvaničnu politiku Francuske.

"Da je ambasador ovo rekao javno, on bi bio odmah otpušten", rekao je Makron u petak na konferenciji za medije u Briselu.