Vijesti

Od zadobijenih povreda preminuo policajac heroj

PARIZ - Francuski policajac Arno Beltram, koji je tokom talačke krize u gradiću Trebezu zamijenio mjesta sa jednim od talaca, preminuo je danas od zadobijenih povreda.

 

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je Beltram /45/ poginuo kao heroj i da je iskazao veliku hrabrost. 

"Umro je za svoju zemlju. Francuska nikada neće zaboraviti njegovo herojstvo, hrabrost i žrtvu", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb. 

Beltram je pomogao pri okončanju ubilačkog pohoda radikalnog islamiste Reduana Lakdima /25/ koji je na jugu ubio tri osobe. Policija je likvidirala islamistu.

Tokom ubilačkog pohoda ranjeno je 16 osoba, od čega dvije teže. 

Lakdim je zahtijevao oslobođenje Salaha Abdeslama jednog od preživjelih osumnjičenih za napad u Parizu 13. novembra 2015. godine kada je ubijeno 130 osoba. 

Nasilje je počelo juče u gradu Karkasoneu, gdje je Lakdim oteo automobil. Ubio je putnika, čije je tijelo kasnije pronađeno u žbunju, te ranio vozača. On je potom pucao na grupu policajaca i ranio je jednog. 

Zatim je otišao u gradić Trebez, gdje je upao u supermarket uz povike da je vojnik "Islamske države" nakon čega je ubio kupca i radnika, a druge je uzeo za taoce. 

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.