Vijesti

Merkelova priprema nasljednicu?

BERLIN - Njemačka kancelarka i lider Hrišćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel imenovanjem za generalnog sekretara stranke Anegret Kramp-Karenbauer, prema mnogima, je postavila svoju nasljednicu.

Njemački dnevnik "Ziddojče cajtung" objavio je da Merkelova želi da premijerka pokrajine Zarland Kramp-Karenbauer zamijeni Petera Taubera na mjesto generalnog sekretara CDU.

Predsjedništvo CDU taj prijedlog je već prihvatio, a na skupštini stranke 26. februara ona bi trebalo da bude izabrana.

Kramp-Karnbauer je sedam godina na čelu pokrajine Zarland i sada treba da pređe u saveznu politiku.

"Zidojče cajtung" objavio je da je ideja za prelazak u saveznu politiku došao od Kram-Karenbauer i da je o tome već prije par mjeseci razgovarala sa Merkelovom.

Mnogi u stranci smatraju da bi Kramp-Karenbauer mogla biti nasljednica Merkelove na mjestu kancelara.

I Merkelova je od 1998. do 2000. bila generalni sekretar stranke, a 2005. postala je kancelarka.

U partijskim krugovima se Anegret Kramp-Karenbauer naziva i "AKK".

Ona važi, slično kao Merkelova, za pragmatičnu političaru, koja bi, ako bi preuzela "nasljeđe" Merkelove, nastavila politiku prethodnice.

Razlikuje se u pojedinim stvarima kao činjenici da je kćerka protestantskog sveštenika, majka troje djece, i da više nego Merkelova insistira na očuvanje konzervativnih vrijednosti stranke.

Kramp-Karenbauer se izjasnila protiv omogućavanja brakova istopolnim partnerima i borila se protiv odluke suda u Zarbrikenu da se iz sudnica izbaci hrišćanski krst.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.