Vijesti

Rode u 2018. nisu sletjele u Jezero, Trnovo, Istočni Drvar, Kalinovik

Rode u 2018. nisu sletjele u Jezero, Trnovo, Istočni Drvar, Kalinovik

JEZERO, ISTOČNI DRVAR - Zlatnik ili druga vrsta poklona koji se najčešće dodjeljuje prvorođenim bebama u novoj godini još čekaju na prvu prinovu u pojedinim lokalnim zajednicama u RS.

Jedna od opština koje čekaju najmlađeg sugrađanina u 2018. je i opština Jezero, a u nadležnom odjeljenju su nam rekli da svaki dan očekuju prvu prinovu u ovoj godini.

"Mi smo veoma mala opština i znamo otprilike kada će se roditi bebe. Jedna naša trudnica svaki dan očekuje porođaj... To će nam ujedno biti prvorođena beba u ovoj godini", kažu u ovoj opštini.

Dodaju da će se na narednoj sjednici Skupštine opštine razgovarati o poklonu za prvorođenu bebu u ovoj godini.

Ni u opštinu Trnovo ove godine još nisu svraćale rode, a prvorođenu bebu očekuje novčana naknada.

"Još čekamo prvu bebu, a opština dodjeljuje novčana sredstva u zavisnosti od toga koja je beba po redu", navode iz opštine Trnovo.

Istočni Drvar i Kalinovik takođe su bez prinove u 2018. godini, a očekuju da će do kraja godine stići više beba.

"Biće nam drago kad dođe i taj dan da damo poklon prvoj bebi u ovoj godini, ali zasad još čekamo. Opština će, naravno, u skladu sa mogućnostima dati poklon za novorođenče, ali ukoliko još neko želi da poklonom obraduje našeg prvog sugrađanina - može to učiniti", rekao je Žarko Lujić, stručni saradnik za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu u Odjeljenju za administrativnu službu opštine Istočni Drvar.

Za razliku od opština u kojima se godišnje rodi nekoliko beba ili pak samo jedna, u nekima je lani zabilježen pravi bebi-bum.

Lijepe vijesti lani su zabilježene u trebinjskom porodilištu, gdje je rođeno 16 beba više nego 2016. godine.

Ove godine u matičnu knjigu rođenih u Banjaluci do 10. februara upisano je 255 rođene djece, a  podsjećamo da je bebi-bum zadesio Banjaluku dva puta u septembru prošle godine.

Tada je u prvoj polovini mjeseca rođeno rekordnih 39 beba, što je i ujedno najveći bebi-bum zabilježen lani, dok je krajem tog mjeseca rođeno 28 beba.

Iz Republičkog zavoda za statistiku RS kazali su da su u prva tri kvartala 2017. rođene 6.772 bebe, dok ih je u 2016. godini bilo nešto više - 6.887.

Zvaničnih podataka za sve lokalne zajednice u ovom periodu ove godine još nema.

Kada je u pitanju prirodni priraštaj, u 2016. pozitivan priraštaj imali su Banjaluka i opština Jezero.

Stevo Pašalić, demograf, ranije je istakao da se nada da će trend povećanog broja rođene djece biti i narednih godina.

"Mnogo je faktora koji utiču na povećan broj rođene djece, ali ono što me posebno raduje je da nije nastavljen trend smanjenog rađanja", kazao je Pašalić.