Vijesti

Ljajić: Poseta Vučića Zagrebu smanjiće tenzije

Ljajić: Poseta Vučića Zagrebu smanjiće tenzije

BEOGRAD - Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da posjeta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj može da ima istorijski značaj i da će svakako doprinijeti smanjenju tenzija u odnosima dvije zemlje, a da će ujedno biti i prilika za otvaranje mnogih bitnih ekonomskih tema.

Ljajić je, za RTS, odgovarajući na pitanja u vezi sa tom posjetom i pojedinih komentara koji iz Hrvatske dolaze, rekao da smatra da će biti disonantnih tonova, ali da će do posjete svakako doći, što je ocijenio je, veoma važno sa stanovišta naših međusobnih odnosa.

Kako je rekao, veruje da će doprinijeti smanjenju tenzija u odnosima dvije zemlje, a biće i prilika da se otvore važne ekonomske teme.

Ljajić je naveo da je po prvi put između Srbije i Hrvatske robna razmjena dostigla milijardu evra, s tim štio Srbija ima 44 miliona evra više izvoza nego uvoza.

"Ovo će biti prilika da se konačno počne sa rješavanjem otvorenih pitanja između dvije zemlje i posjeta može da ima veliku istorijsku važnost", rekao je Ljajić.

Međutim, dodao je, bitno je da hrvatska vlada učestvuje u realizaciji te posjete, jer se politička moć i uticaj nalaze u njenim rukama.

"Treba biti realan u dometima rezultata, ali je činjenica da će sama poseta smanjiti tenzije i otvoriti put za rešavanje spornih ukoliko sa strane hrvatske vlade postoji spremnost da se ozbiljno uđe u rešavanje tih pitanja", dodao je Ljajić.

On je, komentarišući nedavnu posjetu predsjednika Srbije Istanbulu i razgovor sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom i bošnjačkim članom predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, rekao da je svaki razdor bolji od svađe, te da ta posjeta može biti od ogromne važnosti ukoliko se krene u realizaciju dogovorenog.

On je posebno istakao izgradnju autoputa između Beograda i Sarajeva, podsjetio da je i Vučić rekao da je Srbija spremna za izgradnju bez obnzira da li će biti jedna ili dvije trase.