Vijesti

Dačić naložio hitnu kontrolu po ambasadama

Dačić naložio hitnu kontrolu po ambasadama

BEOGRAD - Tim Ministarstva spoljnih poslova zadužen za nadzor rada ambasada Srbije i konzulata širom svijeta, na čijem je čelu državni sekretar MSP Ivica Tončev, započeo je sa vanrednim nadzorima rada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, pišu današnje "Večernje novosti".

"Kontrolori" su do sada nenajavaljeno obišli ambasade u Beču i Bratislavi, a predviđeno je da se u narednom periodu radi provjera što više naših diplomatskih "filijala", ne samo u Evropi već i na udaljenijim destinacijama.

Tim koji predvodi Tončev priprema detaljne izveštaje o svakom nadzoru koji se, sa preporukama, dostavljaju šefu diplomatije Ivici Dacicću.

Prema riječima sagovornika "Novosti", sve će nepravilnosti biti zabilježene, a u zavisnosti od eventualnih propusta šefovima i zaposlenima u DKP prijete ozbiljne sankcije, dok tamo gdje nadzor pokaže da je sve bilo "pod konac" biće izrečene pohvale i preporučene nagrade za ambasadore.

To će se odnositi na ona DKP koja funkcionišu besprijekorno i koja pokazuju proaktivnost u promociji interesa zemlje.

Prema pisanju "Novosti", "češlja" se apsolutno sve - od finansija do bezbjednosti DKP i nivoa komunikacije koja se ostvaruje sa zemljom prijema, kao i sa srpskim rasijanjem.

Ambasadori nisu sa velikim odobravanjem prihvatili akciju vanrednih kontrola a posebno su zneadovoljni "faktorom iznenađenja", odnosno time što se provjere dešavaju iznenada i bez najave, piše beogradski dnevnik.