Vijesti

Aktivan broj 1412 za lijek protiv Lafore

Aktivan broj 1412 za lijek protiv Lafore

BANJALUKA - Humanitarni broj 1412 biće aktivan tokom februara, a prikupljena sredstva biće namijenjena unapređenju lijeka za Laforinu bolest od koje boluje Milana Gajić iz Banjaluke.

Snježana Gajić, majka ove djevojčice, ali i Tatjane, koja je preminula od istog oboljenja, rekla je da prvi lijek za sada ne prolazi krvno-moždanu barijeru i moraće se aplicirati u kičmeni kanal svakih dva mjeseca.

"To nije nimalo komforno i mora se dalje raditi na njegovom unapređenju, pogotovo zbog djece koja su kao naša Milana u uznapredovaloj fazi bolesti i imaju deformitete i krivu kičmu", rekla je Gajićeva i dodala da su obaviješteni da bi suma od 114.000 dolara u velikoj mjeri ubrzala proces pronalaženja lijeka.

Ona je istakla da se očekuje da će ovaj lijek pomoći i u liječenju drugih neuroloških oboljenja te da tim profesora u kanadskoj "Sik kids klinici" radi na unapređenju ovog lijeka.

Nada se da će dobri ljudi pomoći kako bi u ovoj godini konačno bio pronađen lijek za pobjedu nad najtežom epilepsijom ljudskog roda.

"Vijest smo proširili ka svim Lafora porodicama i udruženjima s kojima smo u kontaktu u svijetu. Stoga smo odlučili da još jednom pokrenemo humanitarni broj u nadi da ćete nam pomoći kao i do sada i omogućiti da ovu borbu dovedemo do konačnog cilja", rekla je Gajićeva.