Vijesti

Porodiljama u USK duguju 4,7 miliona KM

Porodiljama u USK duguju 4,7 miliona KM

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona započeće u ovoj godini isplatu porodiljskih naknada nakon što je posljednji put ta naknada isplaćena još u martu 2015. godine, potvrdio je ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Hazim Kapić. On je dodao da su dugovanja za ova socijalna davanja dostigla iznos od 4,7 miliona KM.

"Ovogodišnjim budžetom planirali smo značajna sredstva u ove svrhe i uskoro ćemo prvu tranšu prebaciti centrima za socijalni rad, kako bi se konačno započela isplata", istakao je Kapić.

Prema njegovim riječima, ukupna dugovanja za ova socijalna davanja dostigla su iznos od 4,7 miliona maraka, a u međuvremenu brojni korisnici su podnijeli sudske tužbe.

Prema riječima Samira Tutića, direktora Centra za socijalni rad u Bihaću, ova ustanova porodiljama duguje dva miliona maraka i u svakom trenutku postoji mogućnost blokade njihovog računa.

"Tužilo nas je dosta korisnica kojima dugujemo porodiljske naknade, a na svu sreću još nemamo niti jednu izvršnu sudsku presudu. Međutim, samo je pitanje dana kada će se one početi donositi i tada ćemo imati velike probleme", istakao je Tutić.

Premijer USK Husein Rošić rekao je kako je u prošlogodišnjem budžetu oko milion maraka bilo planirano za porodiljske naknade.

"Nažalost, poznato vam je da je budžet našeg kantona protekle godine zakinut za više od tri miliona maraka prilikom raspodjele javnih prihoda, tako da ove isplate nismo bili u mogućnosti realizirati, ali to ćemo ispraviti tokom ove godine. Na mjesečnom nivou u ove svrhe izdvajaćemo između 130.000 i 150.000 maraka", kazao je Rošić.