Vijesti

MIP BiH preplatio zgrade ambasade u Zagrebu i Beogradu

MIP BiH preplatio zgrade ambasade u Zagrebu i Beogradu

BANJALUKA - Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH izdvojilo je prošle godine skoro tri miliona KM za zgrade ambasada u Beogradu i Zagrebu za koje se ispostavilo da nisu odgovarajuće, iako su za taj novac mogli da budu kupljeni znatno bolji objekti, kaže za "Glas Srpske" izvor iz ovog ministarstva.

Sagovornik lista ističe da je obavljen loš izbor i da su objekti, posebno u Beogradu, preplaćeni, jer je van reprezentativne zone i u slijepoj ulici za milion i po KM kupljena privatna kuća koja je svojevremeno prodavana za 450.000 evra.

"Cijena je zbog kojekakvih ugrađivanja porasla za 340.000 evra", kaže sagovornik lista i dodaje da je novac koji je utrošen u kupovinu prostora u slijepoj ulici bio dovoljan za kupovinu objekta na Vračaru ili u nekom elitnom beogradskom naselju.

Prema njegovim riječima, očito je da su u transakciju svoje prste umiješali bošnjački kadrovi u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

"Srbija je svojevremeno tražila od BiH da joj ustupi prostor u Ankari koji je BiH dobila podjelom imovine bivše Jugoslavije i za koji bi dobila prostor u užem dijelu Beograda. Nekome nije bila u interesu zamjena, jer se u tom slučaju nisu mogli ugraditi u kupovinu objekta u Beogradu za potrebe ambasade", kaže sagovornik "Glasa Srpske".

BiH je za ambasadu u Zagrebu kupila objekat na Pantovčaku u koji je smješteno i konzularno odjeljenje ambasade, koje se ranije nalazilo u centru grada, zbog čega se građani već žale, naveo je taj izvor.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ranije je na pitanje da li je previše novaca dato za objekte u Zagrebu i Beogradu rekao da to Ministarstvo nije imalo veze sa procesom kupovine objekata za dvije ambasade i da je to radila komisija koju je imenovao Savjet ministara.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Milica Marković kaže da je kompletno stanje u Ministarstvu inostranih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži veoma loše i da se u to uklopila i kupovina objekata za ambasade.

"Nedopustivo je da nisu iskorištene povoljne ponude i prilike kao što je BiH svojevremeno imala da riješi pitanje ambasade u Srbiji", rekla je Markovićeva i dodala da Crnadak nije uradio ništa da popravi stanje u diplomatsko-konzularnoj mreži.

Bih ima 56 diplomatsko-konzularnih pre


dstavništava u svijetu, a većina zgrada u kojima su smještene ambasade, misije, konzulati rezidencije i stanovi za diplomate nisu u vlasništvu BiH, nego su iznajmljeni.