Vijesti

Njemačka upozorava: Situacija na sjeveru Kosova napeta

Njemačka upozorava: Situacija na sjeveru Kosova napeta

BERLIN - Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je upozorenje svojim državljanima da se prilikom putovanja na sjever Kosova informišu o bezbjednosnoj situaciji.

U upozorenju se podsjeća da je 16. januara ubijen poznati srpski političar na Kosovu i Metohiji Oliver Ivanović u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, prenijeli su beogradski mediji.

"Na sjeveru Kosova /opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i sjeverna Kosovska Mitrovica/ situacija ostaje napeta", navodi se u saopštenju koje je 24. januara objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova NJemačke.

Iako nasilje, kako se dodaje, po pravilu nije usmjereno prema strancima, ne može se isključiti mogućnost izolovanih bezbjednosno incidenata koji ograničavaju opštu slobodu kretanja.

U saopštenju se navodi da se zbog toga putnicima savjetuje da se prije putovanja na sjever Kosmeta informišu o situaciji, da pažljivo pripreme put, da u to uključe lokalne žitelje, odnosno da ako individualno putuju, budu u pratnji poznavalaca lokalnih prilika, kao i da izbjegavaju veća okupljanja ljudi.

"U svim drugim dijelovima Kosova situacija je u načelu mirna i stabilna", konstatuje se u saopštenju i dodaje da se situacija smirila nakon što je opozicija u prvoj polovini 2016. godine izvodila dijelom nasilne protestne akcije protiv vlade, ali se upozorava da potencijal za takve proteste i dalje postoji.

Stoga se preporučuje, navedeno je u upozorenju, da se u svim dijelovima Kosova izbjegavaju okupljanja ljudi i da se o bezbjednosnoj situaciji putnici na licu mjesta informišu preko lokalnih medija.

Američki Stejt department izdao je upozorenje na terorizam na Kosovu šest dana prije ubistva Olivera Ivanovića, dok je njemačko upozorenje objavljeno nakon ubistva Ivanovića.