Vijesti

Dačić u Njujorku otvara izložbu o Jasenovcu, Hrvati tražili zabranu

Dačić u Njujorku otvara izložbu o Jasenovcu, Hrvati tražili zabranu

NJUJORK - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano će danas otvoriti srpsko-jevrejsku izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav" u Ujedinjenim nacijama, u Njujorku, u 18.00 sati po lokalnom vremenu.

Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav", prva je izložba međunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svjetskog rata, a čiji je šef i direktor Izložbe prof. dr Gideon Grajf, svjetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomandose, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Koordinator srpsko-jevrejskog akademskog projekta "Jasenovac" je ambasador dr Ljiljana Nikšić, a saradnja je bazirana na Memorandumu o razumjevanju koji su Ministarstvo prosvjete Republike Srbije i Institut za Holokaust Šem Olam potpisali 28. marta 2017. godine sa ciljem da se zajednički organizuju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrijednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Podrška je naporima UNICEF-a u pravcu zaštite najugroženije kategorije stanovništva negovanjem prava djeteta na srećno djetinjstvo, imajući u vidu da je Jasenovac bio i logor za djecu.

Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sjećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu sa 7 tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obilježavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Gosti

Specijalni gosti na otvaranju izložbe biće preživjeli - djeca logoraši Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije - Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz Njujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj, koji su preživjeli Rab, Pag i Jasenovac i koji će se ovom prilikom vidjeti po prvi put.

Počasni gost biće Rouzi Stivenson Gudnajt, potpredsjednica Vikimedije (Wikimedia) i potomak čuvenog Davida Albale, koji je izdejstvovao prvo priznanje Balfurove deklaracije.

Prva vlada koja je odobrila Bulfurovu deklaraciju bila je Vlada Srbije u egzilu 1917. godine, za vrijeme Prvog svjetskog rata, a primjerak tog dokumenta biće prikazan na izložbi.

Pored istoričara, istraživača i ličnosti iz javnog života, sljedeći autori različitog umjetničkog izraza dali su izuzetan doprinos ovoj izložbi: akademski vajari prof. dr Gabrijel Glid, sin Nandora Glida, poznatog vajara koji je ovekovečio logoraše u logorima Dahau, Mauthauzen i sagradio spomenik u Jadvašemu posvećen žrtvama Holokausta, Ljubiša Mančić i Katarina Tripković, Dragan Jelovac, magistar i akademski slikar, i Vukica Mikača, umjetnički fotograf.

Hrvati tražili da se zabrani izložba u UN

Hrvatska je na sve načine pokušavala da spriječi izložbu o Jasenovcu, koja će u četvrtak biti otvorena u sjedištu UN u Njujorku, ali je odustala kada je lično generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio postavku o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima, pišu Novosti.

Prema informacijama lista, zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtjevom obratili i Guteresu.

Kako prenosi list, po njima je bila sporna fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je dio postavke.

Poslije ovog manevra Zagreba uslijedila je brza reakcija srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

On je od generalnog sekretara Un zatražio dobio zvanično odobrenje da izložba može da se organizuje.

"Jasenovac - pravo na nezaborav" je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obilježavanja međunarodnog dana Holokausta.